11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Škandalozna politizacija sodstva: Jasna Murgel je nova predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv)

Jasna Murgel, nekdanja poslanka SMC, je bila sodnica pred in po koncu svojega poslanskega mandata. Očitno sta leva politika in sodniška služba zelo kompatibilni. Murglova, znana po eni najbolj kontroverznih izjav v zgodovini države, nima nobenih težav zopet “neodvisno in strokovno” soditi na sodišču v Mariboru, čeprav je kot poslanka ljudski volji, izraženi na referendumu o družinskem zakoniku, napovedala, da jo bo poteptala s političnim imenovanjem ustavnih sodnikov. Še več – zdaj ko živimo v “svobodi”, je po naših virih ravnokar postala predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru.

Spomnimo, poslanka je leta 2015 v silnem razočaranju nad izidom referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki so jo volivci prepričljivo zavrnili, na Facebooku napovedala menjavo ustavnih sodnikov in s tem politizacijo Ustavnega sodišča RS.

Nekdanja sodnica Jasna Mrugel je napovedala nehigienično menjavo ustavnih sodnikov, saj je v menjavi videla možnost, da se izigra volja volivcev, jasno izražena na referendumu.

Murglova je napoved sodnikov zapisala v odzivu na mnenje enega izmed državljanov, ki je bil tako kot ona razočaran zaradi nesprejetja novele zakona o zakonski zvezi. Ta je zlil svoj gnev na ustavno sodišče in pohvalil delo poslancev SMC v kampanji za nov družinski zakonik. Poslanka je sprva izpostavila, da se sicer počuti krivo, da jim ni uspelo. Nadaljevala je, da se sicer obenem zaveda, da ni kriva, in dodala, da bodo v stranki delali naprej. “Eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike,” je Murglova poudarila in napovedala, da je bojevnica za dobro. “In imam še dosti pred seboj, še bodo zmage.”

Foto: FB

Politizacija sodstva je škandalozna in nehigienična
Napoved politizacije ustavnega sodišča je takrat vzdignila veliko prahu. Kritično sta se oglasila profesorja prava in nekdanja ustavna sodnika Lovro Šturm in Lojze Ude ter njeno izjavo označila kot škandalozno in nehigienično. “Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj,” je izpostavil Šturm.

Ude je poudaril, da je izjava izrazito neprimerna, saj izbira ustavnih sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična. “Tudi meni niso bile všeč zadnje odločitve ustavnega sodišča, vendar se kljub temu ne sme izbirati po ključu politične pripadnosti. Izjava Murglove je sporna tudi z vidika odnosa zakonodajne veje oblasti do ustavnega sodišča, ker se hoče na ta način doseči, da bi bilo ustavno sodišče le še orodje v rokah politične stranke, ki je na oblasti,” je še dodal Ude.

Oseba, ki ne razume volje ljudstva, primerna za predsednico sodišča?
Okrožno sodišče v Mariboru smo vprašali, če se jim zdi primerno, da vodstvo sodišča prevzame oseba, ki je v preteklosti izkazala hudo pomanjkanje razumevanja demokracije in je ljudstvu napovedala “vojno” s političnim imenovanjem ustavnih sodnikov, ki bi čez leta popravili odločitve “neumnega” ljudstva. Ironično so se napovedi Jasne Murgel na koncu uresničile – skrajno leva šestica ustavnih sodnikov, ki so si jih v letih kontinuirane leve oblasti izvolili levičarji, je na koncu povozila referendumsko voljo ljudstva glede družinskega zakonika.

Sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok, znana iz afere na shodu stranke SD, sta ravno tako zaposlena na mariborskem sodišču. (Foto: Twitter)

Ustavno sodišče je namreč letos odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Gre torej za neposredno teptanje volje ljudstva, ki jo je odločno izrazilo na referendumu. Nepresenetljivo je predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, tihi podpornik stranke SMC, katere poslanka je bila tudi Murglova, ki je škandalozno celo pomagal pisati program stranke SMC in bi moral zato že zdavnaj odstopiti.

Jasno je, da nam torej vlada radikalna levica, ki je ugrabila državo, in zdaj prek svojih posrednikov v pravosodju od najnižjih instanc pa do vrha sodstva odloča mimo volje ljudstva.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine