2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Šiško in Jelinčič rešila Šarčevo vlado pred polomijo in pripomogla k izvolitvi Mlinarjeve. Kakšna je bila cena podpore?

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je še v sredo napovedal, da bodo poslanci SNS v četrtek glasovali proti imenovanju Angelike Mlinar za ministrico za kohezijo. Toda po pričakovanjih se je zgodil preobrat – poslanca opozicijske Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič in Dušan Šiško sta se glasovanja načrtno vzdržala in tako omogočila tesno izvolitev (44:43) Mlinarjeve za ministrico. Jelinčič tako, da ga ni bilo v dvorani, Šiško pa je bil prisoten, vendar ni glasoval. “Po današnjem glasovanju se Jelinčiču ni treba več bati, da bi sodišče vilo na morju dosodilo Moniki in ne njemu,” pa je po izvolitvi sledil ogorčen odziv Slovenske demokratske mladine na Twitterju.

Predvidevanja, da bo ravno SNS Zmaga Jelinčiča tista, ki bo omogočila izvolitev Angelike Mlinar za ministrico za kohezijo, so se izkazala za točna.

Stranka, formalno v opoziciji, je že po izstopu Levice iz koalicije vseskozi kolaborirala s Šarčevo koalicijo in se je tako izkazala za zanesljivo partnerico umirajoče vlade, saj se kot večina vladnih strank boji novih volitev. Predvsem pa se v ozadju pojavlja vprašanje, kaj so vladajoči ponudili prvaku SNS Jelinčiču, da omogoča nadaljnje preživetje vlade, saj odločilni glasovi pomenijo izstavljen račun, ki ima lahko zelo visoko ceno.

Rezultat glasovanja. (Vir: Spletni časopis)

Jelinčič preko parlamenta rešuje premoženje
Na to so opozorili v Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, ti so po izvolitvi Mlinarjeve v Državnem zboru zapisali, da “se Jelinčiču ni treba več bati, da bi sodišče vilo na morju dosodilo Moniki in ne njemu.” Trditev je še kako na mestu, saj je prvak SNS ravno sredi ločitvene vojne z Moniko Jelinčič in v sodni bitki za njuno skupno premoženje, ki vključuje vilo v Kopru in celo orožje. Glede na prepletenost sodne veje oblasti z tranzicijsko levico, je tovrsten dogovor povsem mogoč, Jelinčič pa se je podobnih kolobocij posluževal praktično skozi celotno politično kariero. Njegova opozicijska vloga je bila namreč vedno nenačelna, ob donosnih dogovorih je znal v ključnih trenutkih vedno prestopiti na drugo stran.

Vsekakor pa izvolitev Angelike Mlinar za ministrico ne pomeni prave zmage tranzicijske levice. Šarčeva koalicija si je dobesedno kupila le nekaj časa pred dokončnim potopom že tako skrhanih odnosov med koalicijskimi partnerji, ki jih skupaj drži le še strah pred predčasnimi volitvami. Da je tako, je ocenil tudi vodja največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša z oceno, da bo glava pred dokončnim padcem, še malo ostala na tnalu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine