4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Široka podpora vladnim predlogom za spremembo obdavčitve in administrativne podpore gospodarstvu in prebivalstvu pri okrevanju po pandemiji, Kulovci proti

Piše: Vida Kocjan

Državni zbor obravnava dve zakonski spremembi iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki jih je pripravila vlada. To sta predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Vlada je spremembe zakona o obdavčitvi podjetij in zakona o dohodnini pripravila z namenom pomoči gospodarstvu in prebivalstvu pri okrevanju po pandemiji COVID-19. Namen sprememb je tudi administrativna razbremenitev tako gospodarstva kot prebivalstva.

Predlagane spremembe in dopolnitve bodo pomembno prispevale k hitrejšemu okrevanju in rasti slovenskega gospodarstva, pa tudi k zadržanju kompetentnega kadra na slovenske trgu dela.

Predlagane spremembe podpirajo v Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije in združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

V okviru sprememb obdavčitve gospodarstva je vlada pripravila predloge olajšav za spodbujanje vlaganj v zeleni in digitalni prehod. Nadalje je nadgradila olajšave za zaposlovanje, ki jih bodo lahko deležni tisti, ki bodo na novo zaposlovali mlade do 29 let, osebe s poklicem, za katerega na trgu ni dovolj kadra, in tiste, ki prvih vstopajo v zaposlitev. Olajšava za donacije se bo zvišala z 0,3 odstotka na en odstotek obdavčljivih prihodkov, uveljavljati pa jo bo mogoče tudi za donacije za športne namene. Koalicija je predlagala še olajšave za vrhunski šport. Zvišuje pa se tudi olajšava za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju.

Medtem, ko v gospodarstvu spremembe podpirajo in je pri tem dosežen visok konsenz, v strankah KUL tem spremembam nasprotujejo. Kar je neverjetno!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine