15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Sindikati javnega sektorja napovedali protivladni protestni shod, če Golobova vlada tudi drugim ne dvigne plač

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Na današnji novinarski konferenci je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja napovedala, da se bodo 24. februarja odpravili na ulice, če vlada ne bo ustregla njihovim zahtevam in ponudila rešitev za odpravo plačnih nesorazmerij. Vlada je namreč z dvigom plač samo določenim skupinam sprožila snežno kepo, ki bo imela strašanske javnofinančne in politične posledice.

Del sindikatov javnega sektorja od vlade zahteva pripravo rešitev za ureditev plačne problematike in odpravo plačnih nesorazmerij. Če vlada njihovim zahtevam ne ustreže, bodo 24. februarja organizirali protestni shod za dostojno plačilo. Prepričani so, da se vlada sindikalnim aktivnostim lahko izogne le tako, da nemudoma predstavi vsebinsko in časovno konkreten način odprave nesorazmerij in plačne uravnilovke.

Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da ne oporekajo zvišanju plač določenim skupinam v javnem sektorju, vendar da je v javnem sektorju še več delavcev, ki si tudi zaslužijo dvig plače. V pogajalski skupini trdijo, da vlada že dva meseca krši rok, določen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice. Opozarjajo, da vlada s parcialnimi dogovori vzpostavlja rešitve, ki v temelju spreminjajo plačni sistem in prinašajo neenakopravno obravnavo in nevzdržna plačna razmerja.

Kaj zahtevajo?

V delu sindikatov javnega sektorja se strinjajo, da ni primerno, da so nekatere plače nižje od minimalne ne glede na to, ali gre za javni ali zasebni sektor, vendar morajo biti primerljivi s plačnimi dvigi, ki jih je vlada že dogovorila s posameznimi skupinami v javnem sektorju. Med drugim zahtevajo tudi dvig najnižjih plač na raven minimalne plače in ohranitev enotnega sistem plač v javnem sektorju, ki bo temeljil na načelu “enako plačilo za primerljivo delo”.

Prav tako po njihovem mnenju ni neprimerno, da v javnosti ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik predstavlja določene rešitve, ne da bi se prej posvetovala s sindikati. Zahtevajo, da vlada o rešitvah, ki predstavljajo temeljna vprašanja plačnega sistema, pridobi soglasje sindikatov javnega sektorja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine