24 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Sindikat: “Že od jutra dobivamo ogorčena pisma in telefonske klice upokojenk in upokojencev”

Piše: Moja Dolenjska

Sindikat upokojencev Slovenije je na poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica naslovil javno pismo, s katerim jim prenašajo klice besnih upokojencev.

Tako so zapisali:

Predsednik vlade Robert Golob je na Dnevih medgeneracijskega sožitja 24. 5. 2023 napovedal spremembo vdovskih pokojnin ter invalidskih pokojnin s 1. 1. 2024. Ukrepa pozdravljamo … Napovedal je tudi predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 % s 1. 11. 2023 ter božičnico oz. zimski letni dodatek v višini 40 % letnega dodatka za leto 2023, ki bi naj bil izplačan s pokojnino za mesec december 2023.

“Kasneje smo izvedeli na okrogli mizi o pokojninskem sistemu, ki jo je organiziral ZDUS v okviru istega dogodka, da ne gre za predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 % s 1. 11. 2023, ampak le za dodatek k pokojnini za mesec november in december 2023, enako kot je bil izplačan dodatek k pokojnini konec 2022.

Da se bo zagotovljena pokojnina  dvignila na 700 evrov drži samo za mesec november in december 2023, pokojnina v januarju 2024 bo zopet  na sedanji višini 683 evrov.

Glede na pričakovano redno uskladitev pokojnin v mesecu februarju 2024 pa bo zagotovljena verjetno znašala več kot 700 evrov. To je povedal minister Mesec, dejal je tudi, da je sam bil obveščen o predlogih šele prejšnji večer, kar je samo po sebi zelo povedno. Ali je torej predsednik vlade namerno ali nenamerno sporočil napačno informacijo?”

Nadalje v Sindikatu upokojencev Slovenije navajajo:

“Od jutra dobivamo ogorčena pisma, telefonske klice upokojenk, upokojencev v zvezi z napovedanim dodatkom 1,8 % k pokojnini in zimskemu dodatku (božičnici). Sprašujejo nas, ali smo upokojenci, upokojenke v tej državi tako malo vredni, ali smo vredni nespoštovanja, ki je izraženo s prej navedenimi predlogi. Inflacija je 9,4 %, rast cene prehrane in brezalkoholnih pijač pa je 15,8 %. Dvoštevilčna inflacija je tista, ki načenja in je že načela vrednost pokojnin. Ali mislite, da lahko upokojenke in upokojenci živimo s tako visoko inflacijo in počakamo na konec leta, da bomo v medgeneracijskem sožitju preživeli božični in novoletni čas? In potem bo prišel januar in bomo spet prejeli nižje pokojnine. Tako namreč sprejemajo upokojenke in upokojenci takšno delitev majhnih bombončkov.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine