7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Sindikat trgovskih delavcev Slovenije zahteva višje plače in boljše delovne pogoje!

By: Sara Kovač / Nova24tv.si

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije sporočajo, da imajo dovolj obstoječega stanja, saj visoka inflacija delavce postavlja na rob preživetja. Pričeli so z zbiranjem podpisov peticije, s katero si prizadevajo za višje plače in za boljše delovne pogoje. Do grožnje s stavko prihaja v času, ko vlada Roberta Goloba na inflacijo, ki že tako draži osnovne življenjske potrebščine, odgovarja z dvigom davkov, ki bodo kvaliteto življenja še dodatno poslabšal. 

Delavke in delavci, ki so zaposleni v trgovinski dejavnosti, po navedbah sindikata postajajo ob trenutni gospodarski situaciji in pogojih dela vedno bolj nezadovoljni.  Galopirajoča inflacija jih namreč postavlja na rob preživetja, nizke plače pa ne zagotavljajo dostojne oblike življenja.

Ker se delavci soočajo z nizkimi povračili stroškov za prehrano (le 4,81 evra) in prevoz na delo (70 odstotkov cene mesečne vozovnice), si sami ne morejo privoščiti najbolj osnovnega. To pa pomeni, da so primorani, da sami doplačujejo za prevoz in malico. Ob tem pa se še soočajo z dodatnimi obremenitvami, kamor je mogoče prišteti kadrovsko stisko, bolniške odsotnosti, izčrpanosti. Slednja pa lahko privede celo do invalidnosti. 

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije opozarjajo, da mladim zaposlitev v trgovinski dejavnosti nikakor ni privlačna. Enako pa velja tudi za brezposelne. “Takšni pogoji dela in plača jim ne predstavljajo izziva ter priložnosti za dostojno življenje,” ob tem pojasnjujejo. 

Ko smo se soočali z epidemijo koronavirusa in marsikatere dejavnosti niso obratovale, so delavci v trgovinski dejavnosti delali. Pri tem pa so bili na dnevni ravni neposredno izpostavljeni možnosti okužbe. “Kljub vsemu pa so v danih razmerah ustvarjali odličen promet, so bili brez kakršnega koli dodatka,” kritično opozarja sindikat, ki ob tem opozarja, da se v prihajajočih mesecih vnovič napoveduje novi val okužb, trgovci in trgovke pa si ne želijo biti znova žrtve sistema in utrpeti škodo ter posledice.

Nanizali so šest zahtev 
Sindikat poudarja, da so se za oblikovanje peticije odločili z namenom, da se delodajalcem dokaže resnost in da ne bo prišlo do odstopa od šestih zahtev. Zahtevajo višje plače in ob tem dodajajo, da morajo biti najnižje osnovne plače prodajalcev in skladiščnikov brez doplačila do minimalne plače. Glede povračila stroškov za prehrano med delom zahtevajo, da znesek zadostuje plačilu toplega obroka in znaša 6,12 evra, kar je tudi določeno v skladu z Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Oziroma se mora ta usklajevati z uredbo.

“Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela mora zagotavljati plačilo celotne dnevne vozovnice,” poudarjajo v sindikatu in dodajajo, da naj v primerih, kjer možnosti za koriščenje javnega prevoza ni, delavkam in delavcem omogočijo plačilo kilometrine. V peticiji zahtevajo, da se regres za letni dopust v celoti izplača v denarni obliki. “Znašati mora najmanj 1400 evrov, kar predstavlja 120 odstotkov minimalne plače”

Prav tako želijo, da se v pogodbo o zaposlitvi natančno doreče kraj, kjer se opravlja delo. “Delodajalec mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških odsotnosti, dopustov …”. Za konec pa se še zavzemajo za ureditev delovnega časa. Pri čemer poudarjajo pomen doslednega upoštevanja Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije. “Priprava na delo in zaključek dela se morata povsod šteti v delovni čas, prav tako tudi izobraževanja in sestanki,” poudarjajo in dodajajo, da je potrebno sistem evidentiranja delovnega časa spremeniti tako, da je všteta vsaka minuta, ki je preživeta na delovnem mestu.

V primeru neodziva in morebitne ignorance s strani delodajalcev možna stavka
“Delavcem in delavkam želimo s spremembami zagotoviti boljši življenjski standard, ne zgolj preživetja iz meseca v mesec. V primeru neodziva in morebitne ignorance s strani delodajalcev bomo sindikalne aktivnosti primorani zaostrovati, tudi s stavko,” še opozarjajo in k podpisu peticije do 22. septembra v svojih delovnih okoljih vabijo vse tiste, ki jih peticija zadeva.

Bo vlada slišala njihove zahteve in vendarle premislila glede davčne reforme zaradi katere bodo tudi trgovci imeli nižje plače? Ali pa bo raje še naprej sadila rožice češ, kako socialno čuteča je? Najbrž se vsi strinjamo, da si vsakdo, ki pošteno dela, še kako zasluži dostojno življenje. Še posebej v luči dejstva, da so delavci tisti, ki skrbijo za stekanje denarja v državno blagajno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine