17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Sindikalistka Tea Jarc ovadena zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti proti kristjanom

Piše: Ivan Šokić

Gibanje za otroke in družine je 21. aprila 2022 na Policijsko postajo Ljubljana Center in na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani posredovalo naznanitev kaznivega dejanja sindikalistke sindikata Mladi plus Teje Jarc zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

V Gibanju za otroke in družine so vložili ovadbo proti Tei Jarc zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (po prvem odstavku 297. člena KZ-1) in zaradi oviranja verskih obredov (po 311. členu KZ-1).

Kakor so opozorili v Gibanju za otroke in družine je Jarčeva 19. aprila 2022 na tiskovni konferenci Civilne iniciative Glas ljudstva izjavila: “Opažamo nagovarjanje volivk in volivcev po cerkvah in zato opozarjamo, da bomo na volilno nedeljo poostrili nadzor nad kršitvami, da bomo imeli opazovalke in opazovalce v cerkvah”.

Gibanje za otroke in družine izjavo Jarčeve razume kot javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti, kar je po besedah predsednika gibanja Aleša Primca tudi opis zakonskih znakov kaznivega dejanja po prvem odstavku 297. člena KZ-1. “Gre za javno stereotipizacijo in stigmatizacijo kristjanov na podlagi verske pripadnosti z namenom spodbujanja in razpihovanja nestrpnosti in sovraštva do kristjanov v družbi z obtožbami, ki niso z ničemer utemeljene in so brez predstavitve dokazov.

Po mnenju Gibanja za otroke in družino skušajo Jarčeva in druščina na tak način ustrahovati kristjane in vplesti v volilno kampanjo Katoliško Cerkev. “Poskus ustrahovanja katoličanov z javno napovedjo, da bodo podvrženi ovaduški akciji med mnogimi katoličani vzbuja strah, da se bo ponovilo nasilje in zatiranje iz komunističnega sistema, kjer so ovaduhi tajne politične policije preverjali, kdo se udeležuje verskih obredov, kaj se govori itn.”

“Napoved ovaduške akcije je tipičen primer kristjanofobije z namenom odrekanja enakih pravic kristjanov, spodbujanje socialne izključenosti kristjanov, ustvarjanja slabe samopodobe kristjanov ter spodbujanja samocenzure in strahu pred udeležbo pri verskih dogodkih ter sami pripadnosti Cerkvi,” je v ovadbi proti Jarčevi poudaril Primc.

Gre za neposreden poseg v svobodo veroizpovedi, ki je ustavno zajamčena človekova pravica in svoboščina. Posledično gre za grobo kršitev tako Ustave Republike Slovenije kot tudi Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljinh svoboščin ter Splošne deklaracije človekovih pravic. V Gibanju za otroke in družine so iz navedenih razlogov pristojne organe pozvali k preiskavi storitve kaznivega dejanja po prvem odstavku 297. člena KZ-1 in k preprečitvi storitve napovedanega kaznivega dejanja po 311. členu KZ-1.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine