9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Sindikalistka Jarc je ideološko zaslepljena do te mere, da se ji sploh ne sanja o pravicah delojemalcev

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V redni propagandni oddaji RTV Slovenija je včeraj gostovala sindikalistka Tea Jarc, ki se na pravice delavcev očitno ne spozna najbolje – verjetno zato, ker se ji zanje  nikoli ni bilo treba boriti. Sama je namreč več ali manj priklopljena na davkoplačevalski denar, z manj privilegiranimi pa najraje sočustvuje s kakšnega eksotičnega otoka. 

“Delodajalci bi lahko delavcem, ki delajo od doma, plačevali internet ali elektriko,” je v sinočnji oddaji na RTVS med drugim dejala aktivistka in sindikalistka Tea Jarc, ki je bila sicer do dela od doma precej kritična. Meni namreč, da je bil marsikdo v to obliko dela prisiljen in da nekaterim delo od doma tudi škodi. Slednje morda drži, vendar pa nekaterim tako delo tudi bolj ustreza. Voditelj oddaje, ki je Jarčevi besede polagal besede v usta, je dodal, da bi delodajalci lahko plačevali tudi najemnino. Skupaj sta seveda ugotovila, da je za vse tegobe tega sveta kriv premier Janez Janša.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je že odzvalo in Jarčevo podučilo, da mora delodajalec delavcu na domu na podlagi veljavne zakonodaje povrniti stroške za uporabo njegovih sredstev pri delu. Gre namreč za obvezno nadomestilo na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), višino tega nadomestila pa je treba določiti v pogodbi o zaposlitvi za delo na domu. Žalostno je, da sindikalistka s tem ni seznanjena ali pa da bi se pred oddajo vsaj toliko pozanimala, da ne bi širila zavajajočih informacij. To se ji seveda ni zdelo potrebno, saj je edini namen njenega nastopa kritiziranje aktualne vlade.

Delojemalec lahko uveljavlja tudi dejanske stroške, ki so mu nastali v zvezi z uporabo lastnih sredstev v okviru opravljanja dela na domu, pri čemer mora biti iz pogodbe med delojemalcem in delodajalcem razvidno, da ta lastna sredstva zagotavlja delojemalec in je zato tudi upravičen do nadomestila za uporabo teh sredstev. Dejanske stroške delojemalec uveljavlja na podlagi dokazil v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine