4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Silvano Radin za revijo Demokracija: Hrvaški policisti pridejo le toliko, da nas posnamejo, in odplujejo v Savudrijo. Da nam potem lahko pošljejo kazni!

Ravno danes pred devetimi leti je tedanji predsednik slovenske vlade Borut Pahor podpisal s tedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor v Stockholmu arbitražni sporazum, v skladu s katerim je arbitražno sodišče določilo mejo med državama, ki pa jo Hrvaška ne priznava. Kako se zadeve danes odvijajo v praksi, dobro kaže spodnji intervju z najbolj znanim slovenskim ribičem Silvanom Radinom.

Silvana Radina Slovenija pozna kot ribiča, ki se bori za pravično mejo v slovenskem morju, saj ne verjame v poštenost arbitražnega sporazuma. Koper ima za svoje mesto, ker je tu, odkar pomni. Izvira sicer s podeželja, od tam torej, kjer so se bili vajeni boriti za tisto, kar so potrebovali. V Kopru si je ustvaril družino in dom predvsem zaradi želje po boljšem življenju. V njem rad živi, zato mu ni vseeno, kaj se v mestu dogaja.

Za župana Kopra kandidira tudi zaradi tega, ker ima dovolj praznih obljub, predvsem pa zaradi zapostavljenosti podeželja in slabše podpore kmetijstvu. Začutil je podporo pri skromnih ljudeh, sam pa ima željo in voljo, predvsem pa pogum za spremembe, ki jih Koper potrebuje. Ker je vodilo njegovega življenja pošteno delo in prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja, spoštovanje družine, okolice in ljudi okoli sebe, bo to tudi njegovo vodilo za delo v občini.

 

Gospod Radin, na Twitterju ste nedavno napisali: »Nova kazen za lovljenje rib v slovenskem morju.« Za kakšno kazen je šlo?

Za kazen za lovljenje rib v slovenskem morju, ki jo izdajajo hrvaški organi. Do zdaj moram plačati okoli 80.000 evrov, čakam pa še okoli 30.000 evrov kazni.

 

Zakaj vam še vedno pošiljajo kazni? Ali ni zadeva že rešena?

Ne, zadeva ni rešena.

 

Saj imamo novo vlado …

Novo? Mislim, da imamo kar staro, reciklirano.

 

Vas je premier Marjan Šarec že poklical?

Ne, pa tudi nihče drug iz njegove vlade ni navezal stika z nami, ribiči.

 

Rečeno je bilo, da je kanclerka Angela Merkel ponudila pomoč pri reševanju meje s Hrvaško, a se je izkazalo, da tega sploh ni omenjala. Kaj se bo po vašem mnenju zgodilo z arbitražnim sporazumom?

Kaj so vse mediji že napisali. Če se le spomnimo lepih besed predsednika države ob podpisu arbitražnega sporazuma: Kakšen fantastičen dan! A ta je bil zanj, ne pa za nas, ribiče.

 

So se na morju v praksi stvari kaj spremenile?

Spremenilo se je to, da tako hitro, kot pride hrvaška policija, tako hitro tudi odide. Pridejo le toliko, da nas posnamejo, in odplujejo v Savudrijo.

 

Zakaj vas posnamejo?

Da vidijo registrsko številko plovila in nam pozneje lahko pošljejo kazni …

 

 

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine