13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Sijajne napovedi Evropske komisije: Slovenija med državami z največjo gospodarsko rastjo in najmanjšo brezposelnostjo!

Piše: Domen Mezeg

“Evropska komisija je v spomladanski napovedi izboljšala napoved letošnje gospodarske rasti za Slovenijo. Slovenija bo v letu 2021 in 2022 imela eno najvišjih gospodarskih rasti in eno najnižjih stopenj brezposelnosti v EU,” je sporočila Vlada RS. 

Napoved Evropske komisije je še en obetaven pokazatelj, ki kaže na to, da je Slovenija pri spopadanju z gospodarskimi in socialnimi posledicami epidemije, uspešna. Tudi zadolženost se bo zmanjšala, saj naj bi po napovedih Evropske komisije bruto javni dolg v letu 2021 znašal 79 odstotkov BDP, leta 2022 pa le še 76,7 odstotka BDP.

Nedavno smo že poročali, da Slovenijo na poti v epidemiji in na prehodu iz epidemije spremljajo spodbudni ekonomski podatki. Delovna aktivnost v letošnjem letu kljub epidemiji in omejevalnim ukrepom, ki so zaprli nekatere dejavnosti ostaja dokaj visoka in je nižja za 1,4 odstotka glede na februar lani, ko v Sloveniji epidemije še ni bilo.

 

Tudi pozitivna gospodarska klima se v nadaljevanju leta zvišuje in je za 0,5 odstotne točke višja od dolgoletnega povprečja. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila aprila 2021 za 36,9 odstotne točke višja kot aprila 2020, kar kaže na zelo dobro kondicijo gospodarstva glede na razmere, prav tako pa tudi to, da je država primerno ukrepala in ključne ukrepe tudi ohranila. Vladni ukrepi torej delujejo.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine