-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Senatorki Jacky Rosen in Marsha Blackburn sta pozdravili slovensko decembrsko razglasitev Hezbolaha za teroristično organizacijo

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Senatorki Jacky Rosen in Marsha Blackburn sta predsedniku vlade Janezu Janši poslali pismo, v katerem izražata globoko zaskrbljenost zaradi dejavnosti Hezbolaha v Evropi ter ob tem pozdravljata premierjevo prepoznanje resnih groženj – s tem ko je tako vojaško kot tudi politično krilo Hezbolaha decembra razglasil za teroristično organizacijo. “Skupaj lahko uresničimo vsebinske spremembe, namenjene preprečevanju Hezbolahovega delovanja v Evropi  in varovanju naših meja ter zaščiti državljanov,” sta poudarili.

Spoštovani premier Janez Janša, sta v pismu predsedniku vlade zapisali senatorki Jacky Rosen in Marsha Blackburn, piševa vam, da izraziva globoko zaskrbljenost zaradi dejavnosti Hezbolaha v Evropi. Dobro je dokumentirano, da ima teroristična entiteta – ki si prizadeva za popolno in absolutno uničenje našega zaveznika, države Izrael – obsežne zaskrbljujoče dejavnosti na evropskih tleh, od trgovine z mamili do terorizma. Senatorki menita, da ta skupna grožnja prinaša tudi skupne temelje in da morata ZDA ter Slovenija sodelovati z zavezniki v Evropi ter skupaj narediti drzne korake, da se zaustavi obširne teroristične namene Hezbolaha na celini. “Kot veste, je Hezbolah v prvi vrsti organizirana, močna sila za terorizem in destabilizacijo na Bližnjem vzhodu,” sta opozorili. Hezbolah je oborožen in opremljen z eno najnaprednejših vojaških arzenalov po vsem svetu. Milica s 45 tisoč borci je nastavljena, da na ukaz izvaja nasilje in uničenje. V zadnjih letih je Hezbolah izkopal napadne tunele v Izraelu in bil vpleten v sirsko državljansko vojno – s podporo diktatorju Bašarju Al Asadu. Priskrbeli so prefinjeno, natančno vodeno strelivo, ki grozi judovski državi. Teroristična organizacija je tudi zaostrila razmere notranje krize v Libanonu in preprečila prepotrebno oblikovanje vlade in reform – kljub skorajšnjemu finančnemu propadu države, sta še opozorili.

V pismu sta senatorki še zapisali, da dejavnosti teroristične skupine segajo daleč mimo obale Libanona, na vse konce sveta. V Evropi Hezbolah vzdržuje razvejano mrežo operativcev, orožja in nezakonite trgovine. Najbolj zaskrbljujoča so teroristična dejanja skupine, usmerjena proti evropskemu prebivalstvu in posameznim tarčam, vključno s trgovino in skladiščenjem amonijevega nitrata po celini. Leta 2012 je Hezbolah v Bolgariji izvedel grozljiv bombni napad na avtobus poln izraelskih turistov, pri čemer je bilo šest mrtvih in 32 poškodovanih. Hezbolah tovrstne akcije financira deloma s svojo več milijard dolarjev vredno trgovino kokaina, ki potuje s trimejnega območja Latinske Amerike v Evropo. Na milijone prihodkov je opranih z luksuznim blagom, kupljenim v Evropski uniji (EU), ki se preprodaja v Libanonu in drugod.

Odobravamo vaše prepoznanje resnih groženj s tem, ko ste tako vojaško kot tudi politično krilo Hezbolaha decembra razglasili za teroristično organizacijo. Vaše vodenje na tem področju znotraj EU predstavlja pogumen korak skupaj z Nemčijo, Nizozemsko, Avstrijo, Latvijo, Litvo, Estonijo in Češko – kakor tudi države po Evropi in svetu – v ZDA pozdravljamo. S temi koraki, ki Hezbolah označujejo, sankcionirajo in prepovedujejo, ne samo da v očeh javnosti kažejo neizpodbitno povezavo med politično in vojaško vejo, temveč onemogočajo kakršnokoli nadaljnje črpanje sredstev in zbijajo kredibilnost teroristični entiteti, ki si želi zadati precejšnjo škodo ZDA, Evropi in svetu.

Ob tem, ko je 1. julija Slovenija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, sta senatorki pozvali premierja, da nadaljuje z uspešnim upravljanjem te grožnje in ​da boj proti terorizmu Hezbolaha umesti na bruseljski dnevni red. “Sodelovanje z roko v roki z našimi zavezniki v Svetu EU, Washingtonu in Ljubljani lahko ustvari enotno fronto, ki daje prednost čezatlantskemu sodelovanju in boju proti terorizmu. Skupaj lahko uresničimo vsebinske spremembe, namenjene preprečevanju Hezbolahovega delovanja v Evropi  in varovanju naših meja ter ščitenju državljanov,” sta še poudarili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine