8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Seja sveta za nacionalno varnost: Vlada bo zagotovila dovolj zaščitne opreme za zdravstvene zavode in domove za ostarele, že jutri miljonska dobava zaščitnih mask

Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket. Po besedah udeležencev seje je politika enotna v stopnjevanju ukrepov.

Janša je po današnji seji Sveta za nacionalno varnost, ki je potekala v razširjeni zasedbi, dejal, da bo prve zakonske ukrepe DZ v četrtek obravnaval na izredni seji.

Nato bo sprejet krovni protikrizni zakon, ki bo zaobjemal veliko ukrepov, vseh tudi danes še ne more napovedati, saj bodo odvisni od tega, kaj se bodo danes in v prihodnjih dneh dogovorili na evropski ravni, je dejal.

Ta zakon bo predvidoma pripravljen do konca prihodnjega tedna. Gre pa za ukrepe, ki še zdaj niso bili predstavljeni, saj je tudi situacija drugačna, kot je bila v petek, ko je bila potrjena Janševa ministrska ekipa.

Vlada se v tem trenutku ukvarja tudi s tem, kako najbolj potrebnim – zdravstvenim zavodom in domovom za ostarele – zagotoviti dovolj zaščitne opreme.

Minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da bodo danes z zaščitno opremo oskrbeli najnujnejše domove starejših in zdravstvene zavode, v sredo sledi milijonska dobava mask.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je dodal, da bo kmalu dovolj zaščitne opreme ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. (STA)

Janez Janša: Najprej je treba poskrbeti za zdravje in varnost življenja in ljudi

Naša prioriteta je, da zaščitimo najbolj ranljive, tiste, ki so najbolj izpostavljeni bodisi okužbi bodisi posledici te bolezni in naša prioriteta je, da kljub zastojem v javnem življenju, zagotovimo funkcioniranje kritične infrastrukture ter da zagotovimo zadostne blagovne in ostale rezerve.

Danes je potekala seja sveta za nacionalno varnost v luči sprejemanja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki jo je sklical predsednik vlade Janez Janša. Na seji je sodeloval tudi predsednik republike Borut Pahor, ministri in ministrice, pa tudi predstavniki opozicijskih strank.

Kot je po seji povedal predsednik vlade, so bili na seji vsi sodelujoči informirani o ukrepih, ki jih je vlada že sprejela in o ukrepih, ki jih še pripravlja za spopad z virusom. »Situacija je takšna, da ni primerljiva z ničimer, s čimer smo se doslej soočali, tako mi kot Evropa kot tudi svet. Po tej epidemiji bodo Slovenija, Evropa in svet drugačni, marsikatera pravila, ki so veljala doslej, bodo drugačna in tudi pogled na številne zadeve vseh nas bo po tej epidemiji drugačen,« je dejal predsednik vlade. Opozoril je, da smo nevarnost tega virusa pričakali delno pripravljeni. »Res je,da  nekaterih stvari ni mogoče predvideti in res je tudi, da se je dobro učiti iz napak drugih, a glede na stanje, kakršno je vlada dobila ob primopredaji v petek in tekom vikenda, pa lahko rečem, da smo reagirali tako, kot se pač lahko reagira, če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti in ga skušaš upravljati,« je dejal Janez Janša. Po njegovih besedah je bila ta situacija tudi razlog, da je vlada formirala krizni štab, ki predstavlja vlado v širši sestavi s ključnimi operativci, zato da se lahko ukrepi sprejemajo v realnem času. »V zadnjih treh dneh je bila sprejeta vrsta ukrepov, za katere se običajno potrebuje dneve, tedne in mesece. Nekateri od teh ukrepov se bodo dograjevali. Spremljamo tudi, kaj se dogaja v naši soseščini, v Evropi, v svetu, v stiku smo z voditelji teh držav, kot tudi z domačimi in tujimi strokovnjaki in skušamo poenotiti tudi delovanje stroke, želimo biti seznanjeni s tem, kar se dogaja na terenu in reagirati skladno s celovito sliko,« je dejal premier Janez Janša

»Naša prioriteta je, da zaščitimo najbolj ranljive, tiste, ki so najbolj izpostavljeni bodisi okužbi bodisi posledici te bolezni in naša prioriteta je, da kljub zastojem v javnem življenju, zagotovimo funkcioniranje kritične infrastrukture, da zagotovimo zadostne blagovne in ostale rezerve. Predvsem se tudi trudimo, da v tem času nadomestimo veliko pomanjkanje zaščitne opreme, brez katere se nekaterih dejavnosti enostavno ne da opraviti,« je dejal predsednik vlade in dodal, da bi bilo bistveno manj zastojev, če bi imeli več zaščitne opreme, zaradi česar bi se nekateri ukrepi lahko sprejemali selektivno.

»Kar se tiče socialne varnosti in zagotavljanja pogojev za to, da bo gospodarstvo in javni sektor ostalo v kondiciji, ki bo zagotavljala normalno življenje, bo vlada sprejemala vse ukrepe, ki bodo potrebni. Smo v razmerah, ko fiskalno pravilo ne velja, ko se ti okvirji bistveno širijo tako na evropski kot na svetovni ravni, ko praktično vsako uro prihajajo novi predlogi, kako se širše organizirati za to, da se bomo kot del zahodne civilizacije soočili s temi izzivi,« je dejal premier Janez Janša. Obenem je izrekel pohvalo in zahvalo vsem, ki so v zadnjih tednih pregorevali v laboratorijih, ordinacijah, v domovih za ostarele, povsod, kjer so kritične točke že v začetku razvoja te epidemije. »Zahvala vsem, ki so pregorevali ob tem da reorganizirajo ključne sektorje zdravstvenega sistema. Ob tem se zahvaljujem tudi županom slovenskih občin, ki so preko vikenda in včeraj poskrbeli za tisoče stvari, ki se lahko uredijo neposredno v okoljih, kjer ljudje živimo,« je povedal predsednik vlade Janez Janša.

V nadaljevanju se je zahvalil tudi vsem sodržavljankam in sodržavljanom, ki te ukrepe jemljejo resno in ki se obnašajo odgovorno do sebe in drugih, »ker to je daleč najbolj učinkovit ukrep, ki se ga lahko v teh primerih sprejme.«

Premier Janša je napovedal, da bo vlada nekatere ukrepe stopnjevala. »Preučujemo ukrepe v sosednjih državah, ki so bili že sprejeti, naklonjeni smo učinkovitim in deloma selektivnim ukrepom in reagiranju, ponavljamo pa, da se vsega z dekreti ne da urediti in da je to, kako bomo upočasnili širjenje virusa v največji meri odvisno od tega, kako se bomo sami kot posamezniki zavedali te nevarnosti in ustrezno reagirali,« je poudaril Janez Janša.

Nadalje je povedal tudi, da smo »vsem parlamentarnih strankam, predvsem tudi opozicijskim, ki so sodelovali na seji sveta SNAV, obljubili sodelovanje pri sprejemanju ukrepov. Vsi zakoni, ki jih vlada načrtuje, bodo vsem poslanskim skupinam enako na razpolago, vlada in ministrstva pa so odprta za predloge,« je dejal Janez Janša. Dodal je, da bodo v prvem koraku sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, s katerimi ni smiselno odlašati in so potrebni prej kot kasneje, v drugem koraku pa bo narejen zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško soočili s temi izzivi. Ta zakonodajni paket se po besedah Janeza Janše pripravlja od danes naprej. »Apeliramo na vse, na strokovno javnost še posebej, kjer posamezniki, znanstveniki, profesorji, spremljate reagiranje v svetu, da nam na naše elektronske naslove, posredujete predloge za paket ukrepov, ki se pripravlja in preučili bomo prav vsakega in skušali bomo pripraviti nek zakon, s katerim bomo konec naslednjega tedna naslovili najbolj kritične razmere, ki so posledice širjenja tega virusa,« je dejal Janša in se zahvalil tudi predsedniku republike, predsedniku državnega zbora in predsedniku državnega sveta za njihovo sodelovanje na seji sveta za nacionalno varnost.

V nadaljevanju je predsednik vlade odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. V povezavi s spremembo testiranja okuženih na koronavirus je dejal, da je bilo na seji Sveta za nacionalno varnost pojasnjeno, kdaj  je testiranje  smiselno in kdaj ne, ter da je o teh spremembah odločila stroka, ne vlada. »Problem je v tem, da množičnega testiranja nismo izvajali na začetku, ko je okužba prihajala iz sosedstva, takrat bi to bilo najbolj učinkovito. Nekateri ukrepi delujejo v določeni fazi, kasneje pa ne več,« je dejal Janez Janša. Po njegovih besedah so vse te omejitve gibanja in ostalo, kar se sprejema sedaj, toliko bolj drastično, »ker nekaterih drugih stvari nismo sprejeli pravočasno.«.

Na vprašanje v povezavi z zaščito delavcev v različnih gospodarskih panogah, je premier odvrnil, da je v zvezi s tem naš ključni problem v tem trenutku zaščitna oprema. »Veliko naših naporov v tem času je, da te kapacitete ali pa število najbolj nujno potrebne zaščitne opreme povečamo,« je dejal Janša in dodal, da bo pri razdelitvi zaščitne opreme vso prioriteto imela kritična infrastruktura, ki mora delovati. »Na prvem mestu so torej bolnišnice, zdravstveni zavodi, domovi za ostarele, ki so dejansko najbolj kritične točke,« je dejal premier in dodal, da bo danes ministrstvo za zdravje dalo tudi  navodilo glede izvzema  iz delovnega procesa tistih, ki so najbolj izpostavljeni okuženim, to so kronični bolniki. »Ni mogoče vsega sproti spremeniti v ukrep, uredbo, zato apeliram na vse, da tudi navodila, ki jih daje ministrstvo za zdravje, jemljejo kot nekaj, kar je treba upoštevati,«  je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Premier se je zahvalil tudi vsem medijem, ker korektno poročajo o ukrepih, ki jih vlada in krizni štab sprejemata. »Kot rečeno, prvi val ukrepov zajema zakonodajo, ki sprošča in omogoča slovenskemu gospodarstvu in posameznikom, da v prvih tednih preživijo, v drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, kjer bo veliko stvari v njem definiranih. Kateri ukrepi bodo vse zajeti in kateri bodo možni, bo jasno po današnji videokonferenci Evropskega sveta in po številnih koordinacijah Sveta EU, ki bodo v prihodnjih dneh. Drugi korak se bo delal in nadgrajeval in v najboljšem primeru bo šel v proceduro, konec naslednjega tedna, ko se bo situacija razjasnila. Bodo pa to ukrepi, ki jih doslej še nismo videli,« je dejal premier.

Na vprašanje o današnjem odstopu direktorja SOVE in tega, da direktor SOVE ni več del SNAV, je premier Janša dejal, da »danes nismo razpravljali o zunanjem sovražniku, tujih obveščevalnih službah tuje države in tudi dvomim, da imajo obveščevalne službe veliko vlogo glede boja z virusom.« Povedal je, SOVA tehnično deluje, SNAV, kakršen je bil sedaj imenovan, pa je tak, kakršnega je Slovenija imela vse do tega mandata. »V preteklem mandatu pa je SNAV imel praktično paralelno vlado, a o tem danes ne bomo razpravljali.«  

Glede tega, ali sprejeti ukrepi delujejo, je premier dejal, da »po mnenju tistih, ki se spoznajo na hitrost širjenja epidemije, vsako omejevanje stikov prispeva k temu, da so to upočasni. Vse, kar je bil rezultat ukrepov v tej smeri, je  prispevek k temu, da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene,« je še povedal.

V nadaljevanju je povedal tudi, da če bi nekateri ukrepi bili sprejeti pred tremi tedni, danes ne bi imeli težav s pridobivanjem zaščiten opreme.  »Pred tremi tedni so bile razmere na trgu bolj ugodne kot so sedaj. Toda za vse bomo poskrbeli,« je povedal premier Janez Janša.

Na vprašanja o tem, kakšni bodo ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu, posameznikom podjetnikom, pa je premier dejal, da bodo tudi ti ukrepi pripravljeni, a v dneh, ki so pred nami, je najprej treba poskrbeti za zdravje in varnost življenja in ljudi. »Pomembno je, da ljudje vedo, da bomo to storili, da bodo dvojno obremenjeni ljudje na vseh kritičnih točkah, vedeli, da bodo za svoje delo dobili dvojno plačilo, tisti, ki pa ne delajo, pa verjetno polovično. Tudi to imamo v mislih in tudi takšne ukrepe bomo sprejeli,« je še komentiral predsednik vlade Janez Janša. (sds.si)

Zadnje novice

Sorodne vsebine