14.1 C
Ljubljana
nedelja, 24 septembra, 2023

Šef gospodarske politike pri SD je kozmodisk prevara

Piše: Vida Kocjan

Sandi Češko je obogatel s kozmodiskom. Gre za eno največjih tranzicijskih in siceršnjih prevar. Svoj imperij je prenesel v države z nizkimi davki in zaslovel z izjavo, da je za preživetje dovolj 220 evrov. Gre za socialista, ki mu je uspelo v kapitalizmu in na razpotju davčnih oaz. Danes ga v SD prodajajo kot »gospodarskega« odrešitelja, ki nas bi nas popeljal v najemniški model kapitalistične ekonomije. Želel je služiti tudi z zaščitnimi maskami, uvažal bi jih iz Kitajske. Poznavalci ga označujejo za še enega od Kučanovih trojanskih konjev.

Stranka SD je za vodenje svoje gospodarske politike v posmeh vsem izbrala Sandija Češka, ki je znan po svojih selitvah podjetij v različne države z davčno ugodnim okoljem. Češko, dolgoletni član SD, je namreč svoj imperij v preteklih letih preselil v znane države z nizkimi davki, na Nizozemsko in Ciper. Še pred tem je v Sloveniji obogatel na račun dvomljivih poslovnih praks.

Češka je na to funkcijo povabila predsednica Tanja Fajon, domnevno na njen predlog ga je imenovalo predsedstvo SD. Fajonova je na družbenih omrežjih zapisala, da stranka SD zahteva »pravično Evropo brez davčnih oaz in utaj«. Ob predstavitvi Češka kot novega vodje strokovnega sveta SD za gospodarstvo pa je dejala, da ga je k sodelovanju povabila, ker je uspešen podjetnik, ki verjame v etično ekonomijo.

Poslovanje prek davčnih oaz

Češko dejansko s svojimi podjetji posluje prek Nizozemske in Cipra. Zdaj se je še izkazalo, ima podjetje tudi v Švici, da gre za slovensko podjetje ga izdaja IBAN. Prek tega podjetja prodaja turistične kupone slovenskim potrošnikom za slovenske hotele. Pri tem naj ne bi obračunaval slovenskega davka na dodano vrednost. Po mnenju nekaterih finančnih strokovnjakov gre za primer, ki bi se ga morala lotiti Finančna uprava RS. Švica namreč ni članica Evropske unije in ima tajne transakcije ter dosti nižje davke za »off shore« podjetja kot Slovenija. V tem primeru je namreč podjetje zunaj dosega davčnega organa države, kjer ima lastnik stalno prebivališče in katere državljan je. Poznavalci še navajajo, da Češko v Švici glede na druge ponudnike kuponov dela drugače, pri njem ne kupiš celega svežnja, ampak samo kuponček, s katerim pri ponudniku uveljavljaš popust. To pomeni, da Češko s slovenskimi hotelirji nima nobenih poslovnih transakcij.

Fajonova bi ga utopila v žlici vode

O tem, da ima Češko tudi politične ambicije, smo mediji poročali že pred letom dni. Nekateri so ga videli tudi na čelu vlade ali celo države oziroma kot nov obraz Kula, za Tanjo Fajon pa je veljalo, da bi ga »najraje utopila v žlici vode«. Upokojeni novinar Vinko Vasle je že takrat zapisal, da gre pri Češku za socialista, ki mu je uspelo v kapitalizmu in na razpotju davčnih oaz. Z njim bi dobili tudi Kučana.

Sandi Češko spada že nekaj časa med najpremožnejše Slovence. Svoj imperij je zgradil s podjetjem Studio Moderna, a je pred leti v njem svoj delež prodal. V preteklosti je ustvaril poslovno hobotnico v tujini (Ciper, Češka, Nizozemska), prek katere je prodajal svoje izdelke v t. i. televizijski prodaji Top Shop. Pri začetkih mu je pomagal njegov poslovni partner iz Srbije Branimir Brkljač. Ta mu je v Slovenijo pripeljal vse najuspešnejše izdelke, s katerimi je kasneje zaslovel Češko. V javnosti se je večkrat predstavljal kot eden vidnejših gospodarskih podpornikov stranke SD in Kučanovega Foruma 21.

Kosmodisk mu je prinašal zlata jajca

Češko je obogatel s prodajo plastičnega masažnega pripomočka kosmodiska. Slovence je prepričeval, da bodo z njim odpravili bolečine v hrbtu. Pri tem je pred leti kosmodisk in nekatere druge izdelke obilno oglaševal prek javne televizije. Izkazalo se je, da je za ta programski oglaševalski čas plačeval izredno malo, nacionalka »mu je delala uslugo« v breme vseh drugih. Bil je v privilegiranem položaju. Oglaševal je, da gre v primeru kozmodiska za klinično preizkušene naprave, ki so jih za lajšanje in zdravljenje bolečin v hrbtu in hrbtenici oblikovali strokovnjaki. Šlo naj bi za unikatna rebra. Po Češku naj bi bili kar 80-odstotno zmanjšanje bolečin v hrbtu potrdili tudi skupni rezultati raziskav strokovnjakov, domnevno ortopedov. Njihovih imen ni nikoli razkril, prav tako ni razkril podatka o vzorcu sodelujočih, na podlagi česar bi bil lahko ugotovljen odstotek izboljšanja zdravja.

Dodajmo, da v kozmodisk sprva ni najbolj zaupal niti Sandi Češko, ustanovitelj podjetja Studio Moderna iz Zagorja, čeprav mu je ta dolga leta prinašal zlata jajca. Takrat si je celo izmislil slogan »Zgleda neumno, a deluje«. Kozmodisk je letno kupilo okoli 100 tisoč kupcev. Ortoped Primož Povhe iz Splošne bolnišnice Brežice pa je za medije dejal: »Četudi jim ne pomaga, so ljudje še vedno prepričani, da jim, kajti placebo ima v medicini svoje mesto, četudi ni dokazljiv.« Pri tem je še dodal, da so ljudje pripravljeni kupiti vse mogoče, kadar jih boli. In prav na tem je svoje bogastvo gradil Sandi Češko.

Poslovno v zatonu

Lani pa se je razkrilo, naj bi bil Češko v zadnjih letih zašel v finančne težave. Mediji so poročali, da kot izhod iz težav vidi vstop v slovensko politiko. Novinar in urednik Bojan Požar je o tem dejal, da ima Češko osebno dovolj denarja, vendar pa so njegovi največji poslovni uspehi že za njim. Snubitve za vstop v politiko pa so mu tudi zelo všeč.

Sandi Češko je v začetku leta 2020 želel zaslužiti tudi s posli z maskami, ki naj bi jih uvažal iz Kitajske. Zanj je pri takratnem vodstvu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo posredoval Dejan Židan, takratni predsednik SD. Telefonski klic pa je na enem od parlamentarnih odborov razkril takratni državni sekretar Aleš Cantarutti. Židan, ki je bil navzoč na seji, Cantaruttijevemu razkritju ni ugovarjal. S Češkovim poslom ni bilo nič, Cantarutti pa je kmalu podal odstopno izjavo z mesta državnega sekretarja.

Preživimo naj z 220 evri mesečno

Češko je znan tudi po izjavi, da lahko preživimo z 220 evri na mesec. Za hrvaški Jutarnji list je dejal, da bomo v prihodnosti lahko preživeli na mesec z 220 evri. Svojo izjavo je podkrepil z mislijo, da bo zaradi robotizacije in digitalizacije prišlo do organizacije večine potrošniških izdelkov. Povedano drugače, tudi delovna mesta ne bodo več potrebna. Kaj so osnovne potrebe za Češka? Poleg nujnega tudi stanovanje s površino 50 kvadratnih metrov. Dejal je, da prihajamo v najemniški model kapitalistične ekonomije. Češkove izjave se prav ujemajo z izjavami Levice in njihovih članov, da je treba stanovanja, ki jih ni mogoče posesati v 15 minutah, državljanom odvzeti.

Bil je med ustanovitelji Foruma 21

Češko je v političnih vodah stari znanec. Med letoma 1992 in 1997 je bil član Državnega sveta RS, leta 2004 je z Milanom Kučanom soustanovil Forum 21 in postal član upravnega odbora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine