9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Sedanja vladajoča koalicija (Desus, LMŠ, SD) načrtno uničuje gmotni položaj upokojencev! Upokojenka v Tarči: »Če nam Janša leta 2006 ne bi dvignil pokojnine, bi bil gmotni položaj danes še slabši.«

»Če zdaj govorim s tega vidika, ko je bila SDS takrat najmočnejša, ko ste prej govorila, ko je bil Janša, moram povedati pošteno, resnico. Če ne bi nam takrat leta 2006 dvignil pokojnine, se pravi, ko so eni govorili, da gre za antireformo, če se dobro spominjate, prosim, bi danes bil gmotni položaj še slabši. Zato apeliram na vse stranke, ki bodo, na vso politiko, da se zaveda svoje odgovornosti do populacije, ki je danes pomemben element v sedanji volilni kampanji in ob volitvah,« je v eni izmed oddaj Tarča povedala upokojenka (Video si lahko ogledate TUKAJ). Sedanja vladajoča koalicija na čelu z LMŠ pa očitno načrtno uničuje gmotni položaj ene najbolj ranljivih skupin.

Dobro je vedeti, kdo je prikrajšal več sto tisoč upokojencev za višje pokojnine in hkrati prikrajšal še delovno aktivne ljudi, ki so tik pred zasluženem pokoju. Predlog SDS, da se ustanovi pokojninski sklad, na katerega bi se preneslo celotno državno premoženje, je romal v koš, ker se je vladajoča leva večina (LMŠ, SD, DeSUS …) odločila, da ima raje revne upokojence, ki bi jih nagrajevala z nekaj evri miloščine ob vsakem dvigu pokojnin. Vse kaže, da vlada Marjana Šarca, načrtno uničuje status upokojencev in jim preprečuje, da bi živeli enako dobro, kot v sosednjih državah, kot je Avstrija, kjer imajo upokojenci tudi več tisoč evrov visoke pokojnine in tako lahko v polnosti uživajo jesen svojega življenja.

Kako so glasovali po poslanskih skupinah. (Slika: arhiv Demokracije)

V tem tednu je v parlamentu potekala razprava o predlogu SDS za preoblikovanje trenutnega Slovenskega državnega holdinga v demografski sklad, iz katerega bi se financirale zgolj pokojnine in odplačevanje nacionalnega dolga. Poslanci vladajoče leve koalicije so pri tem znova dokazali, da eno govorijo, drugo pa delajo. Čeprav vedno poudarjajo, kako se bodo borili za pravice in boljši gmotni status upokojencev, so namreč omenjeni predlog gladko zavrnili. Proti so glasovali celo v stranki DeSUS, ki bi ji morale biti pravice upokojencev glavna skrb.

Čeprav vedno poudarjajo, kako se borijo za pravice in boljši gmotni status upokojencev, so poslanci leve koalicije pod vodstvom Marjana Šarca v tem tednu v parlamentu gladko zavrnili predlog SDS, po katerem bi se v demografski sklad preneslo celotno državno premoženje, večino prihodkov od tega premoženja pa bi namenili za pokojnine. V primeru, da bi prišlo do realizacije omenjenega predloga, bi to pomenilo, da bi bilo vse državno premoženje – tako portfeljske kot strateške naložbe – skupaj v demografskem skladu, kar bi doprineslo tudi k razbremenitvi mlajših generacij.

Predlog SDS so poslanci leve večine zavrnili z 49 glasovi. Proti so glasovali poslanci vseh vladnih strank, vključno z LMŠ, SD in DeSUS. Omenjeno dejstvo je težko predstavljivo, sploh ker imajo prav ti poslanci pogosto polna usta besed o socialni pravičnosti. S tem, ko so predlog kljub temu zavrnili, so še enkrat dokazali, da so le podaljški tranzicijskih elit, ki skrbijo za polne žepe levih političnih botrov. Še posebej šokantno je dejstvo, da so proti predlogu glasovali tudi poslanci strank DeSUS in LMŠ, v katerih običajno še posebej poudarjajo, kako se borijo za pravice upokojencev. Kot torej kaže, slovenski levičarji ne premorejo niti kančka sramu, saj je evidentno, da nekaj govorijo, drugo pa delajo.

Kako so gladsovali poslanci. (Slika: Twitter)

Razprava v državnem svetu
Že pred glasovanjem v državnem zboru je razprava o preoblikovanju trenutnega Slovenskega državnega holdinga v demografski sklad potekala tudi v državnem svetu. Razprave so se med drugim udeležili predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS Branko Šumenjak, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, poslanec SDS v državnem zboru Andrej Šircelj, evropska poslanka SDS Romana Tomc ter predsednik SDS Janez Janša. Pri tem so si bili vsi enotni, da je pokojninski sklad še kako potreben. Janša je med drugim povedal: “To, kar smo mi predlagali in o čemer danes govorimo, torej slovenski demografski sklad, ni nič novega. Številne države po svetu ga že imajo. Mnoge države, tudi takšne, ki niso bistveno bogatejše od Slovenije, iz kapitalskih stebrov dajejo bistveno večje deleže v pokojninske sisteme, ki so večinoma povsod solidarnostni, se pravi, da iz živega dela namenjajo poplačilo za minulo delo, kljub temu pa se velik delež iz večine držav zagotavlja iz premoženja kapitalskih naložb.” Ob tem je dodal, da je zanimivo, da upravljavci pri nas ne vzpostavijo tovrstnega kapitalskega stebra, čeprav zanj obstaja zakonska podlaga.

Tudi primer demografskega sklada je dokaz, kako levičarji eno obljubljajo, ko pa prilezejo na oblast, hitro pozabijo na dane obljube. Žalostno, kako malo velja beseda v svetu levičarjev …

Zadnje novice

Sorodne vsebine