30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Sedaj dokončno jasno: “fajtanje” Tanje Fajon za priznanje Palestine je samo navaden blef, vlada o tem včeraj sploh ni odločala – bo priznanje miniral kar sam Golob?

Piše: Gašper Blažič

Očitno je postalo, da je priznanje Palestine le še pretveza za preusmerjanje medijskih žarometov. Vlada namreč na včerajšnji seji ni odločala o priznanju Palestine. Kljub velikim besedam in domnevnemu “fajtanju” zunanje ministrice Tanje Fajon. 

Vlada je na včerajšnji seji sicer interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je nato na tiskovni konferenci pojasnil podpredsednik vlade in neuradni minister za informiranje Matej Arčon. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred sejo sicer povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem, potem ko so to v sredo napovedale Irska, Španija in Norveška. Vendar se je zataknilo, saj sklepa o priznanju ni.

Ali Golob odlaga priznanje?

Po vsem tem je očitno, da je ročno zavoro potegnil kar sam premier Robert Golob in da očitno držijo informacije o spopadu med evropskimi socialisti in liberalci. Po Arčonovih besedah gredo vse aktivnosti v smeri priznanja, časovnica pa ostaja neopredeljena. “Utegne se zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna, skladno s strategijo, ki smo si jo zadali,” je pojasnil. Povedano drugače: priznanje (če sploh bo) bo očitno na vrsti šele po evropskih volitvah, Fajonova pa bi rada to izpeljala že prej. Fajon je novinarjem pred sejo povedala, da ne vidi razloga za odlašanje, saj da imajo na zunanjem ministrstvu pripravljen sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila.“Jaz si želim, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor,” je poudarila ministrica. Že pred tem je v sredo zvečer v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na današnji seji, kar pa se ni zgodilo.

Ob tem je Arčon ponovil stališča vlade, da želi, da se priznanju pridruži še več držav in spomnil, da je slovenska vlada še pred Irsko, Španijo in Norveško začela postopke priznanja Palestine, a da ima, za razliko od omenjene trojice, o tem pri nas zadnjo besedo parlament. Spomnimo: Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij. Torej nekaj dni po volitvah v Evropski parlament. Po nekaterih podatkih naj bi bil končni datum priznanja 28. maj, kar pomeni v ponedeljek. Golobov zunanjepolitični svetovalec, državni sekretar Vojko Volk, ki sicer kandidira za evropskega poslanca, je glede tega previden. Češ, takšno potezo je najbolje izvesti v dogovoru z nekaterimi drugimi državami, sicer bi Slovenija s soliranjem dala priznanju manjšo težo, ne glede na to, da je nestalna članica varnostnega sveta OZN.

Volk je včeraj tudi spomnil, da “samo priznanje ne nahrani nikogar in ne reši življenja nikomur”. Pri tem pa je razjezil evroposlanca in kandidata SD na volitvah Milana Brgleza, ki je javno dejal, da Volk nasprotuje priznanju Palestine. Volk mu je vrnil z izjavo, češ kako lahko napada vlado, kateri se ponuja za zunanjega ministra. Brglez se je odzval na izjave Volka, saj da se za razliko od njega sam nikoli ni ponujal za mesto zunanjega ministra in obenem zavrnil navedbe, da ne pozna vladnih postopkov. “Vojko Volk v svojem odzivu za STA v ničemer ne zanika mojih navedb za Dnevnikov Objektiv, da kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za zunanjo politiko presega svoja pooblastila svetovalca za zunanjo politiko in dela vse, da do slovenskega priznanja Palestine ne bi prišlo,” je zapisal Brglez.

Skratka, en sam blef, iz katerega na koncu ne bo nič.

To dogajanje pa je komentiral tudi Miran Videtič. Objavljamo zajem zaslona s facebooka:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine