15.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

Sebastian Nerad o izločitvi sodnice: “Bomo še videli”

Piše: Peter Jančič (spletnicasopis.eu)

“Glede izločanja sodnikov pa velja, da lahko predlog za izločitev podajo stranke postopka oziroma sodnik sam, vedno pa o izločitvi odločajo drugi sodniki. Kako se bo razvijalo v tem primeru, bomo še videli.” je generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad odgovoril na vprašanje, ali bo ustavna sodnica Neža Kogovšek Šalamon izločena iz odločanja o ustavnosti spremembe zakona o RTV Slovenija, ker ob sodniškem delu še dodatno dela za Mirovni inštitut, s katerim je že prej sodelovala.

Mirovni inštitut je aktivno sodeloval v kampanji o zakonu o RTV in se pojavlja tudi v postopku pred ustavnim sodišče. Ta teden je s še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open), vložil celo posebno intervencijo na ustavno sodišče, v katerem se zavzemajo, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in ocenjujejo, da to nikakor ni kršitev ustave.

Generalnega sekretarja sem prosil za pojasnilo, ali veljajo za ustavne sodnike podobna pravila kot za ministre in poslance, da morajo pridobiti dovoljenje za dodatno petinsko delo in, če so dovoljenja potreba, kateri sodniki so jih dobili. Odgovoril je: “Za dopolnilno delo vsak potrebuje soglasje delodajalca, pri ustavni sodnikih to pomeni soglasje predsednika US. Dopolnilno delo ustavnih sodnikov sicer ni nič neobičajnega, veliko sodnikov danes in v preteklosti je opravljalo dopolnilno delo. Recimo v sedanji sestavi so to sodniki Accetto, Knez, Mežnar, Kogovšek Šalamon, Svetlič in Šugman Stubbs. V vseh primerih gre za izobraževalno/pedagoško oziroma znanstvenoraziskovalno delo.”

Mirovni inštitut sam sodelovanje z ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon sam opisuje tako:

“Dne 27. oktobra 2022 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije izvoljena za ustavno sodnico z devetletnim mandatom. Funkcijo ustavne sodnice je začela opravljati 1. januarja 2023. Z Mirovnim inštitutom nadaljuje sodelovanje na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine