8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Še več ministrov iz Golobove vlade bi moralo oditi

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Po odstopni izjavi ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana vlada Roberta Goloba potrebuje rekonstrukcijo in zamenjavo vsaj še nekaterih ministrov. Prvi v vrsti so tisti, ki so soočeni z očitki o črni gradnji, neupravičeno potjo na Kitajsko z našim denarjem in vračilom denarne nagrade za Svetlano Makarovič.

Čeprav je premier Robert Golob le še pred nekaj dnevi dal vedeti, kako podpredsednik njegove vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan uživa njegovo podporo, mu je ta v petek pod roke vsilil odstopno izjavo, ki jo je moral ta na ponižujoč način tudi podpisati. Omenjeni zelo nepričakovani manever je lažje razumeti, če pomislimo na afere, ki so se nedavno razplamtele okrog treh ministric Golobove vlade: ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh in ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Medijska zaščita jih drži na površju
Ker ministrice uživajo popolno medijsko zaščito, marsikdo ne ve, da je nečednosti v ministrskih vrstah precej več, kot se zdi. Ker bi morali biti najvišji politiki v državi nekakšen vzor zglednega obnašanja državljankam in državljanom, je naravnost nesprejemljivo, da mesto ministrice za infrastrukture zaseda nekdo, ki je nedavno imel črno gradnjo. Da ne gre zgolj za predvidevanje nezakonitega ravnanja, dokazuje izjava Bratuškove, ki jo je ta dala za RTVS, ko so na javni RTVS pripravili kratek prispevek na temo njene črne gradnje v bližini Kranja. Na vprašanje o legalizaciji objekta je namreč odgovorila: “Je zdaj po novem legaliziran.” Na vprašanje, od kdaj, je odgovorila: “Ja, od letos,” kot da nespoštovanje zakonov ni nič takega (več o tem tukaj). V času, ko je zasedala mesto premierke, je sicer z odobravanjem pozdravila odhod tedanjega ministra za infrastrukturo Igorja Maherja, ki je le po petih dnevih ministrovanja odšel zaradi črne gradnje. A kot kaže, se na dejanje, ki bi moralo po njenem predstavljati zgled, drugače dojema v primeru, ko gre zanjo.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Na Kitajsko z našim denarjem
Nič manj nečedna ni bila novica o tem, kako je Stojmenova Duh na Kitajskem razpravljala in se mrežila na račun davkoplačevalskega denarja. V tem primeru je šlo namreč za forum, ki nima prav nobene zveze z vsebino delovnega področja ministrice za digitalno preobrazbo, ravno tako srečanje ni bilo povezano z delom vlade. Požareport je razkril, da smo slovenski davkoplačevalci za ministričino pot plačali 4100 evrov. Na ministrstvu pa so celo pojasnili, da je stroške potovanja (letalske karte in bivanje) krilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, vse druge nastale stroške pa je kril organizator. Čeprav je šlo v tem primeru za davkoplačevalski denar, se o tem ni pompozno poročalo, kot se je denimo v primeru nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, kjer so se mediji spraševali, koliko brezplačnih rezin pršuta in kozarcev vina si je privoščila.

15 tisoč evrov za zavrnjeno nagrado po 22 letih
Enako na račun levici naklonjenih osrednjih medijev ni bilo niti govora o domnevnih nakazilih kulturne ministrice Aste Vrečko iz vrst koalicijske Levice. Kot smo že poročali, naj bi ta kar mimo postopkov in predpisov nakazala (javni) denar nekdaj priljubljeni otroški pisateljici Svetlani Makarovič. Govora je o znesku 15 tisoč evrov, konkretno o denarni nagradni vsoti, ki jo je leta 2000 Makarovičeva zavrnila, potem pa 22 let kasneje zahtevala nazaj.

Foto: STA

Ker vladna trojica uživa zaščito tistih, ki so Golobovo vlado s pomočjo tako imenovane “civilne družbe” pomagali izvoliti, se o zadevah, ki so v njeno škodo, ne problematizira, čeprav bi bilo to v javnem interesu. Če bi šlo za članice prejšnje vlade, smo lahko prepričani, da bi bile novice predstavljene odmevno in v osrednjih poročilih. Ker pa je svoboda, je vse drugače, drugačna so tudi merila. Računa se na to, da bo poročanje majhnega števila medijev, ki oblasti predstavljajo trn v peti, zamrlo, bližajo pa se tudi parlamentarne počitnice, kar jim gre pri cenzuriranju še toliko bolj na roko, da uspe misija žrtvovanja Bešiča Loredana za “višje dobro”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine