7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Se v Ukrajini obeta uporaba orožja za množično ubijanje? ZDA svarijo pred uporabo biološkega orožja

Piše: C. R.

ZDA so v sredo zavrnile ruske trditve, da naj bi Washington podpiral program biološkega orožja v Ukrajini. Po navedbah ZDA so te obtožbe znak, da bi Moskva lahko sama uporabila tovrstno orožje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kremelj namerno širi laži, da ZDA in Ukrajina izvajajo dejavnosti kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini,” je v odzivu na ruske navedbe dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Dodal je, da si Rusija izmišljuje “lažne pretveze, da bi upravičila svoja grozljiva dejanja v Ukrajini”.

Price je še dejal, da so “te ruske dezinformacije popolna neumnost” in dodal, da ima Rusija “zgodovino obtoževanj Zahoda prav za zločine, ki jih izvaja sama”.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v odzivu na ruske trditve dejala, da so te absurdne. Dodala je, da tudi kitajski uradniki ponavljajo “te teorije zarote”. “Zdaj, ko je Rusija podala te napačne trditve, bi morali vsi paziti, da Rusija ne bo uporabila kemičnega ali biološkega orožja v Ukrajini ali ustvarila pretvezo za njegovo uporabo,” je opozorila.

Moskovsko zunanje ministrstvo je 6. marca objavilo, da so ruske sile našle dokaze, da Kijev briše sledi vojaško-biološkega programa v Ukrajini, ki naj bi ga financirale ZDA. Rusko obrambno ministrstvo je danes ponovilo obtožbe na račun ZDA. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je Washington obtožil financiranja raziskav biološkega orožja v Ukrajini.

Kot je dejal, je namen bioloških raziskav v Ukrajini, ki jih financira Pentagon, “vzpostaviti mehanizem za prikrito širjenje smrtonosnih patogenov”, še poroča AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine