1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Se v Gibanju Svoboda res pripravlja obračun z zapuščino Marte Kos?

Piše: Tanja Brkić (Nova24TV.si)

Emilija Stojmenova Duh, ki je domnevno v ministrske vrste prišla zaradi prijateljskega odnosa z nesojeno predsedniško kandidatko Marto Kos, je bila v zadnjem obdobju tarča kritik zaradi nesposobnosti izvedbe državnega projekta. Nekdanja članica Strateškega sveta za digitalizacijo, ki ga je vodil nekdanji minister Mark Boris Andrijanič, je kasneje iz sveta tudi izstopila, navajajoč “zapravljene priložnosti za financiranje razvojnih projektov”, čeprav se zdi, da je šlo le za izgovor in da je bil izstop posledica njene neučinkovitosti. Glede na neuspešno izvedbo prvega konkretnega načrta pod njenim vodstvom in njeno prelaganje odgovornosti na druge, tokrat na državnega sekretarja Mateja Kalana, lahko domnevamo, da je imel Požareport prav, ko je zapisal, da Stojmenova na položaj ministrice ni prišla zaradi svojih kompetenc.

“Digitalna” ministrica Emilija Stojmenova Duh je v vrste Gibanja Svoboda po navedbah Požareporta prišla preko noči, zahvaljujoč svoji prijateljici Marti Kos. Glede na to, da se odstopi aktualnih vladajočih kar vrstijo (najprej Dragan Barbutovski iz Ukoma, zdaj Marta Kos iz predsedniške tekme) in da je celo premier Robert Golob na BSF priznal, da svoji poziciji ni kos, propadli državni projekt e-opismenjevanja pod vodstvom Stojmenove Duh ne preseneča, kar pa dokazuje tudi trditev Požareporta, da je Stojmenova prišla na to pozicijo zaradi prijateljstva s Kosovo, ki pa ji je podpora vidno upadla. Da Stojmenova ni dorasla svoji funkciji, pa dokazuje tudi njena nesposobnost prevzemanja odgovornosti, kar so ji očitali tudi podizvajalci njenega projekta, za svoje “žrtveno jagnje” pa si je izbrala sekretarja Mateja Kalana, ki je bil v torek tudi razrešen s svoje funkcije.

Od prihoda nove oblasti se kaotična stanja v Sloveniji vrstijo eno za drugim. Enako nalogi očitno ne bi bila kos podpredsednica Golobovega Gibanja Svoboda, Marta Kos, ki je izstopila iz predsedniške tekme, in to še pred formalnim vlaganjem kandidatur. To niti ni presenečenje, čeprav je podpredsednica vladajočega Gibanja Svoboda še pred dobrim mesecem zatrjevala, da predčasno slovo od bitke za Pahorjevo nasledstvo ne pride v poštev. Odstopi levičarjev so stalnica v slovenski politiki, sedaj se postavlja le eno vprašanje – Bo Emilija Stojmenova Duh naslednja?

Večurno čakanje na soncu je bila posledica nedosledne izvedbe Stojmenove Duh (Foto: zajem zaslona)

Po tem ko je Golob z nepremišljenimi izjavami in nepremišljenimi ukrepi v državi že nekajkrat povzročil kaos, kot so bile to dolge čakalne vrste na bencinskih črpalkah, ko je enostavno “zmanjkalo” goriva, je tokrat kaos povzročilo nedosledno načrtovanje izvedbe izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona. Večurno čakanje na soncu ob zbiranju prijav za udeležbo na tečaju v Ljubljani je bilo po mnenju Združenja za dostojno starost Srebrna nit in Mestne zveze upokojencev Ljubljana “naravnost grozljivo in nedostojno do starejših“. Načrt in izvedba sta potekala pod vodstvom digitalne ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki je po tem napovedala začasno zaustavitev aktivnosti zaradi morebitnih nepravilnosti.

Izgovor Stojmenove: šele na dan primopredaje sem izvedela, da bon lahko koristi le 5 tisoč ljudi

Stojmenova Duh pa seveda odgovornosti za svojo nesposobnost ni prevzela, saj jo je bilo lažje prevaliti na druge. Zaradi kaosa s tečaji digitalnih vsebin in njenega javnega razpisa, povezanega s tem, žrtvovala državnega sekretarja Mateja Kalana, ki je bil na torkovi dopisni seji z mesta državnega sekretarja v službi vlade za digitalno preobrazbo razrešen. Njegovo mesto je zasedla Aida Kamišalić Latifić. Kalan je bil po poročanju Požareporta za razliko od ministrice že dlje član Gibanja svoboda, sodeloval pa je tudi pri Golobovi volilni kampanji še preden se je “preko noči” priključila še Stojmenova. Ta naj bi namreč hrbet obrnila SD, pred tem pa tudi pogrnila na volitvah v Mariboru, kot kandidatka za poslanko na listi SD. Po zaslugi Kosove, stare prijateljice, pa se je kaj hitro znašla v Gibanju Svoboda. Stojmenova naj bi bila znana po svoji prepirljivosti in želji po samopromociji, kritik pa več kot očitno ne zna prejemati, saj je na Twitterju znana tudi kot “tista, ki blokira”, včasih tudi brez razloga.

Stojmenova Duh prijateljuje z Marto Kos tudi v zasebnem življenju (Foto: Facebook)

Po navedbi Požareporta, ki se sklicuje na svoje vire, je bil Matej Kalan sicer med sposobnejšimi in korektnejšimi člani nove ekipe na vladni službi za digitalno preobrazbo, toda med njim in ministrico naj bi počilo že zelo zgodaj, v zadnjem času pa sta še komajda komunicirala. Enako nizko podporo naj bi imela tudi znotraj kabineta, saj je njena izbira kadra v kabinetu popolnoma neustrezna glede na zahtevane kompetence. Vodja kabineta je tako njena osebna prijateljica Inge Kobe, po izobrazbi medicinska sestra, ki se ukvarja z izdelovanjem glinenih posod. Takoj na začetku mandata je zaposlila šoferko, ki jo zdaj v nasprotju z njenim predhodnikom Markom Borisom Andrijaničem povsod prevaža v luksuznem službenem avtomobilu.

Inge Kobe, Matej Kalan in Emilija Stojmenova Duh (Foto: vlada RS)

Krivdo je skušala prevaliti tudi na podizvajalce, ki so ji očitali nekonstruktivnost

Za izvedbo e-opismenjevanja je razpisna komisija (imenovana s strani digitalne ministrice) izbrala podjetje Smart Naris, ki je imelo z ostalimi izvajalci najmanj izkušenj, po tem pa odgovornost za neuspelost državnega projekta neupravičeno preložila nanje, kar so ji tudi očitali. Krivdo za lastno nesposobnost je zvrnila nanje, češ, da je “šele na dan primopredaje izvedela, da bon lahko koristi le pet tisoč ljudi”. Da je to laž, so za Siol pojasnili iz Smart Narisa, ki so povedali, da je bila

“Služba vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo tista, ki je sestavila koncept razpisa, pripravila razpisne pogoje, kjer je bilo za ta projekt vsebinsko, terminsko in finančno vse točno določeno že v naprej vključno z obsegom prostih mest na izobraževanjih”. Vse to naj bi se dogajalo v času, ko je bila Stojmenova Duh na dopustu, na koncu pa je moral posredovati celo Robert Golob.

Spomnimo, da ministrico Stojmenovo Duh bremenijo tudi resni očitki o spornem poslovanju in zlorabi evropskih sredstev, ko je bila še direktorica Digitalno inovacijskega stičišča Slovenija, o čemer smo že pisali na Nova24TV. Gre namreč za obtožbe, podkrepljene s pravnim mnenjem odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji, ki še danes niso razjasnjene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine