11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Se Slovencem v zamejstvu in po svetu obeta predstavnik v Državnem zboru?

Kandidat za ministra Peter Jožef Česnik podpira predlog SDS, da Slovenci v zamejstvu in po svetu dobijo svojega predstavnika v državnem zboru.

V tem tednu poteka vrsta zaslišanj kandidatov za ministre in ministrice za vlado Marjana Šarca. Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je tako zaslišala kandidata Petra Jožefa Česnika kot ministra brez resorja, pristojnega za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu.

Peter Jožef Česnik, 73-letni poslanec Stranke Alenke Bratušek, je javnosti precej neznan, čeprav je že nekaj let dejaven v slovenski politiki. Bil je ustanovni član in podpredsednik leta 2007 ustanovljene stranke Zares, katere predsednik je bil sprva Gregor Golobič. Na listi te stranke je leta 2009 Česnik tudi neuspešno kandidiral za poslanca v Evropskem parlamentu. Davnega leta 1967 je po nedokončanem študiju ekonomije zapustil Slovenijo in se naselil v Avstraliji. Leta 2003 se je vrnil v Slovenijo. Ves čas bivanja v Sloveniji je bil aktiven v izseljenski skupnosti kot predsednik in član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju.

Ob predstavitvi so člani komisije s svojimi vprašanji največ pozornosti namenili predvsem mlajšim generacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu in temu, kako jih pritegniti za sodelovanje z matično domovino in ohranjanju slovenstva, ter k še večjemu sodelovanju in povezovanju strokovnjakov slovenskih korenin iz tujine s Slovenijo. Srenjo slovenskega rodu je po besedah kandidata potrebno “vključiti v našo vprego”. Ob tem je kandidat dodal tudi nenavadno primerjavo, ko je dejal, da bo »boben, na katerega se bo tolklo.«

Česnik je na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, ali podpira, da Slovenci v zamejstvu in po svetu dobijo svojega predstavnika v državnem zboru, kar smo v Slovenski demokratski stranki zapisali tudi v naš program za omenjeno področje, odvrnil, da predlog odločno podpira. » Če boste vi na tem delali in naredili soliden predlog, ga mi na Uradu takoj sprejmemo, pa tudi ostala politika v Sloveniji ga bo sprejela,« je povedal v podkrepitev svojega strinjanja.

Poslanke in poslanci SDS so izpostavili tudi položaj Slovencev na ekonomsko problematičnih območjih, kot sta na primer Venezuela in Argentina, pri čemer je Česnik dejal, da je tu pomembna vloga Ministrstva za zunanje zadeve. Upamo, da se Česnik pri svojem delu ne bo skliceval na to, da nekaj ni v pristojnosti njegovega urada, temveč da bo aktivno pripomogel k reševanju težav Slovencev v zamejstvu in po svetu in da bo močno podpiral ter povezoval slovensko diasporo.

Vir: sds.si

Sorodne vsebine