16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Še peta Golobičeva stranka? Bodo Zorčič, Vesel in Arsenovič še en člen KUL-a?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Iz dneva v dan smo bližje volitvam. Kot je že znano, so stranke tako imenovane koalicije KUL SD, Levica, LMŠ in SAB podpisale izključevalni sporazum o povolilnem sodelovanju, kjer so jasno napovedale, da ne bo prostora za sodelovanje s stranko SDS Janeza Janše, ki jim predstavljajo največji kamen spotike. Že dlje časa, tudi v luči oslabitve stranke DeSUS po tem, ko so načrtno politično umorili Aleksandro Pivec, se ugiba, kdo bo novi igralec levice, ki bo ljudstvo prepričeval, da je čas za spremembe in da je sam ta obraz.

Ko je govora z zakulisnih igrah, se pogosto pojavlja ime nekdanjega prvaka stranke Zares in akterja globoke države Gregorja Golobiča. Tudi tokrat ni nič drugače. Ime predsednika Državnega zbora RS Igorja Zorčiča in predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela se sicer pojavlja že nekaj časa v povezavi s peto stranko KUL-a, sedaj pa je očitno znano še tretje ime. Po poročanju Požareporta naj bi šlo za mariborskega župana Sašo Arsenoviča, ki nedvomno ne predstavlja novega obraza v slovenski politiki.

Če je mogoče v drugih evropskih mestih javni prevoz plačevati neposredno s kreditno kartico, pri nas to ni tako. Za avtobusne prevoze po prestolnici so tako študentje, ki denimo pridejo študirat v Ljubljano, primorani najprej kupiti kartico Urbana, nato pa še zakupiti dobroimetje. Marsikdo tega ne razume, ker ne ve, da Urbana predstavlja nekakšno poslovno rento na ljubljanskih proračunskih sredstvih, s katerimi ob privoljenju dolgoletnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića neposredno upravljata in tudi konzumirata podjetnik Miloš Urbanija in Golobič.

Levica potrebuje peto stranko
Kot razkriva novinar Bojan Požar, se Golobič v zadnjem času vedno bolj pogosto pojavlja v štajerski prestolnici, Mariboru, saj naj bi imel željo, da Urbano proda tudi mariborskemu javnemu podjetju za potniški promet Marpromu. To pa naj ne bi predstavljajo edinega razloga, čemu se Golobič pojavlja v Mariboru, ta naj bi namreč nagovarjal mariborskega župana Arsenoviča, da naj postane tretji obraz trojice, ki bi se zbrala v okviru pete stranke KUL-a, ki jo po poročanju Požarja zdaj menda čisto zares sestavlja Golobič.

Gregor Golobič (foto: STA)
Spomnimo. Ultra, družba za proizvodnjo elektronskih naprav, ki je bila v lasti Urbanije, je razcvet doživljala do leta 2009, javnost pa je takrat tudi izvedela, da je solastnik družbe prvi mož stranke Zares Golobič, ki je bil v tistem času tudi visokošolski minister. V predvolilnem obdobju je sicer medijem dejal, da v družbi Ultra nima nikakršnih lastniških deležev, a je nato vendarle junija 2009 priznal, da je resnično informacijo novinarjem zamolčal. Svoj lastniški delež je leta 2008 ob nastopu mandata poslanca in kasneje ministra sicer prijavil protikorupcijski komisiji, kot veleva zakon. Po poročanju slovenskih medijev je imela Ultra kar za 6,3 milijona evrov nezavarovanih posojil. Razlog, da je Ultra do denarja prišla brez zavarovanj, naj bi bila prav povezava podjetja z Golobičem. Akter globoke države Golobič je lastništvo v zagorski družbi prikrival, kasneje pa se je izkazalo, da je 10-odstotni lastnik nizozemske družbe Ultra Sum, ki je večinska lastnica zagorske Ultre. Sodišče je stečaj nad Ultro sprožilo le slab mesec za tem, ko se je samorazpustila stranka Zares.

Ob Tomažu Veselu pojavlja ime aktualnega predsednika Državnega zbora RS Igorja Zorčiča , ki navkljub prestopu med nepovezane poslance ni želel odstopiti. Očitno pa tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki jih vodi nekdanja poslanka SMC Janja Sluga, vedno bolj vre. Jurij Lep, nekdanji poslanec stranke DeSUS, ki se je pridružil Slugovi in Zorčiču, naj bi namreč v ožjih krogih razlagal, da bolj neodločnega poslanca, kot je Zorčič, še ni videl, Slugova pa naj bi bila nemogoča.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (foto: STA)

V primeru, da se bo izkazalo, da informacije virov Požarja držijo, to najverjetneje ne bo pretirano všeč predsedniku stranke SMC in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Mariborski župan je namreč kandidiral na listi stranke SMC-ja, povrhu pa je kot minister v Janševi vladi poskrbel za to, da se bo pričelo vidno financirati odmevne projektu v drugem največjem slovenskem mestu, kar pa bo Arsenovič nedvomno prikazoval kot rezultat njegovega trdega in uspešnega dela.

Foto: STA

V javnosti je znano, da Golobič ne miruje, kar pa ne čudi, saj velja z oblastjo najbolj obsedenega slovenskega politika. Na vrhuncu politične moči, ko je vlado vodila sedaj že propadla LDS, je namreč nadzoroval gospodarstvo, še raje pa slovenske medije, ki jih je obvladoval s tokom oglaševalskega denarja iz monopolnih državnih podjetij, o čemer smo v preteklosti sicer že pisali. Ni kaj, želja po oblasti je neizmerna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine