4.5 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Se nam obeta stroga cenzura?! Šarčeva vlada napovedala denarne kazni za medije, ki pišemo resnico!

Šarčeva vlada se je očitno odločila, da bo stopila na prste vsem tistim medijem, ki bodo po njeno širili sovražni govor. V kratkem bo namreč sprejela dopolnilo zakona o medijih, ki bo omejevalo “sovražni” govor. Tako bodo po novem predvidene denarne kazni za medije, ki bodo omogočili širjenje “nestrpnosti” tudi v spletnih komentarjih pod članki. Zakon za sedaj ne bo veljal za Facebook, Twitter in druge globalne igralce, saj da naj ne bi šlo za medije.

V današnjih jutranjih novicah na Valu 202 so sporočili, da je bilo prelitega že veliko črnila, ker je tožilstvo definicijo sovražnega govora praktično zožilo na neposredno nevarnost napada. “Stroka svari, da ne gre le za te najhujše oblike, pač pa se lahko za nevarno izkaže širjenje sovraštva, ko se zvali snežna kepa na spletu.”

Po besedah Neže Kogovšek Šalamon, članice Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI), bi morali vsi ponudniki raznih internetnih portalov ali pa mediji, ki omogočajo komentiranje pod svojimi novicami, dosledno moderirati komentarje pod svojimi novicami. To naj bi kmalu urejala novela zakona o medijih, ki jo pripravljajo na ministrstvu za kulturo in ki po besedah državnega sekretarja Vojka Stoparja predvideva globe.

Tudi v inšpekcijskem postopku bo tako možno izrekati globe za tovrstno razširjanje programskih vsebin. Ob tem pa Kogovškova svari pred svetovnimi igralci, kot so Facebook, Twitter, YouTube in Instagram, in dodaja, da so se nekatere države že pričele z njimi resno pogovarjati in jih z raznimi ukrepi pripravile do tega, da so pričeli bolj resno jemati pozive k odstranjevanju problematičnih vsebin. Globe bodo torej naprtili našim medijem, ki brez zadržkov pišemo resnico.

Foto: STA

Šarec v preteklosti že pozival proti oglaševanju

Glede na to, da smo lahko konec lanskega leta videli, kako je Šarec na spletnem naslovu vlade objavil poziv k spremembi oglaševalske politike v delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki “širijo sovražne vsebine”, je mogoče pričakovati, da bosta na tnalu predvsem medija Nova24tv in Demokracija ter drugi mediji, ki jih ne obvladujejo stranke na oblasti. Ob tem se seveda pojavlja dilema, kaj sovražni govor sploh je, in kaj je tisto, kar se označuje kot sprejemljivo? Seveda, če o sprejemljivem sodi vladajoča Šarčeva vlada, se poraja tveganje za zlorabo oblasti.

Na poziv Šarca, naj podjetja v državni lasti razmislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražni govor, se je vsulo nemalo kritik. Med njimi se je kritično odzvala Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), ki poudarja, da sovražni govor ureja kazenski zakonik, posledično pa “je predmet dela organov pregona in sodišč”, zato o njem ne more presojati predsednik vlade, ne kdor koli drug ne more in ne sme o tem samostojno presojati, kaj šele na podlagi presoje, ki ni presoja pristojnih institucij in organov, in izvajati javnega ali drugačnega, pravno nesprejemljivega pritiska na podjetja, v katerem mediju lahko oglašujejo in v katerem ne, so zapisali.

Dejstvo je, da sovražne vsebine nimajo kaj delati na spletu, seveda pa se ob tem poraja dilema, kaj je tisto, kar se označi kot sovražno. Ne more biti kot sovražno označeno vse, kar je v nasprotju s smernicami vlade. Izražanje kritike je namreč del svobode govora, drugače se lahko zgodi, da bomo nazadovali v totalitarne čase, ko je vladala stroga cenzura. Se nam pod vlado Marjana Šarca obeta prav to?!

H. M.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine