4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Se nam obeta cenzura po vzoru Kitajske?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Dejansko ni pomembno, ali je napad na skrajno levo aktivistko zrežiran ali resničen, pomembno je, da je vlada ne glede na resničnost trditev domnevno dejanje izkoristila za poskus poglobitve medijske represije in napad na svobodo do izražanja. Če ni bila dovolj vesoljska ideja mladih Socialnih demokratov o “Internetni policiji”, imamo zdaj tukaj novi približek kitajskemu cenzorskemu stroju – dame in gospodje, spoznajte posebno skupino in nacionalnega koordinatorja za preprečevanje sovražnega govora!

Kot poroča STA, vlada “po nedavnem napadu na aktivistko Niko Kovač” vzpostavlja posebno akcijsko skupino za preprečevanje sovražnega govora, v ta namen bo imenovala tudi nacionalnega koordinatorja, kar je napovedal predsednik vlade Robert Golob. Sovražni govor je treba pregnati iz vseh komunikacijskih kanalov in platform in tudi iz državnega zbora, je poudaril.

Koordinirana akcija oblastnikov

Zanimivo, da je prišlo do takšne drastične in dobro koordinirane akcije vseh skrajno levih političnih akterjev, še preden je jasno karkoli o domnevnem napadu – ne poznamo motiva napada, niti storilca ne, nekateri celo dvomijo, da se je napad v resnici zgodil (sicer bo dvomov vsak dan več, če policija storilca ne najde, saj je na Bavarskih dvorih toliko kamer kot na Tiananmenskem trgu). A vladajoči opresorji so skupaj s skrajno levo “civilno družbo” že prišli do svojih ugotovitev – gre za manifestacijo skrajno desnega sovražnega govora.

Pogumni novi svet

Da živimo v distopičnem svetu Orwellovega 1984, je jasno, ko stopimo korak nazaj in se zamislimo, kaj se sploh dogaja: vladajoči s skoraj absolutnim mandatom, ki jim nihče nič ne more, grozijo z nacionalizacijo, ‘teranjem’ kapitalistov v morje in opravičujejo “nasilje proletariata nad delodajalci”, gospodarstvenike silijo v nerealistične minimalne plače, na portale paravladnih novičarskih portalov postavljajo vulgarne nasilneže. Taki nam bodo zdaj govorili, kaj je sovražni govor. Postavili bodo njegovo definicijo in vestno izvrševali kršitve morebitne zakonodaje, ki bi njihovo definicijo kršila. Skupaj s pretendentko za predsednico Natašo Pirc Musar, tudi veliko borko proti svobodi govora, ki je imela v svojem Svetu proti preganjanju sovražnega govora (v okviru Mirovnega inštituta) tudi znanega nasilneža Zlatana Čordića, ki je v času Janševe vlade grozil javni uslužbenki s smrtjo, verbalno napadel Milana Kreka in želel ukrasti kamero snemalcu Nova24TV.

Odziv tvitosfere kaže, da se Slovenci ne bomo dali
Gre za najbolj cinični izraz represivnega socializma “s prijaznim obrazom”, za katerega je prav simbolično, da zanj oblastniki uporabljajo vnukinjo nekdanjega notoričnega predstavnika totalitarnega komunističnega režima. Slovenskemu ljudstvu pa je očitno vseeno vsaj malce prekipelo, če sodimo po odzivih tvitosfere na vladni predlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po odzivih sodeč, se Slovenci še preveč dobro spominjajo represije SFRJ in uzakonjenega verbalnega delikta in je omejevanje svobode izražanja prag, ki ga potencialnim opresojem ne bodo pustili prestopiti. Bitka za svobodo se je šele začela!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine