4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Še na ponedeljkovi interpelaciji je ministrica Bobnarjeva zagotavljala, da je Slovenija varna, migranti pa predstavljajo kulturno obogatitev! Bo po krutem napadu Eritrejca v središču Ljubljane odstopila?

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

V torek, nekaj pred 18. uro, je državljan Eritreje v središču Ljubljane z ostrim predmetom huje poškodoval dekle, nato pa s kraja peš pobegnil. Dekle je bilo po podatkih policije z reševalnim vozilom odpeljano v UBKC Ljubljana, njeno življenje je ogroženo. Kaj lahko v tem primeru za svoj zagovor pove tokrat notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je še nedavno ob sicer (očitno neupravičeni) uspešni interpelaciji pogumno zatrjevala, “da slovenska policija zagotavlja visok standard varnosti prebivalcem Slovenije“? Je to “varnost”, ki jo Bobnarjeva zagotavlja, in ob vsem tem ne gre mimo opozorila, da je to šele začetek.

Kot smo poročali, sprva po neuradnih informacijah, je zdaj policija potrdila, da je včeraj v središču Ljubljane pred popularnim pubom Parlament na Šubičevi ulici v Ljubljani državljan Eritreje z ostrim predmetom hudo poškodoval dekle, ki se trenutno bori za svoje življenje v UBKC Ljubljana. Glede na to, da je notranja ministrica izredno naklonjena migrantom in migrantski politiki in da s svojo politiko zagovarja odprte meje, se na tem mestu poraja veliko vprašanje, ali se Bobnarjeva dejansko zaveda tveganja z odpiranjem slovenske meje s tem, ko odstranjuje ograjo oziroma ali je kompetentna za opravljanje dela notranje ministrice. Številni, vključno s poslanko SDS Anjo Bah Žibert, so mnenja, da bi morala odstopiti, da se take zadeve ne bi ponavljale. Z vprašanji smo se obrnili tudi na notranje ministrstvo, vendar doslej še nismo prejeli odgovorov.

S Policijske uprave Ljubljana so nas obvestili, da so bili v torek malo pred 18. uro obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper življenje in telo na območju centra Ljubljane. Kolikor vemo po javljenih podatkih, je državljan Eritreje, ki že več let biva na območju RS napadel dekle z ostrim predmetom. Ta je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico, njeno življenje pa je ogroženo. Na kraj je bilo napotenih več patrulj, policisti pa so osumljenca kmalu po dogodku prijeli in mu odvzeli prostost. Policija je opravila ogled kraja dejanja, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah.

 

Motiv napada še ni znan
Posnetek večerne drame se je kaj kmalu pojavil na socialnih medijih, prikazuje pa reševalna in policijska vozila, ki so prispela nekaj minut po grozovitem napadu. Parkirala so na križišču med Šubičevo ulico, ki vodi do državnega zbora, in Slovensko cesto, ki teče vzporedno s Kongresnim trgom. Lokacija napada, Parlament pub, je sicer priljubljeno shajališče ljubljanske mladine in obljudeno vse dni v tednu. Motiv za dejanje po poročanju policije še ni znan, navajajo pa, da sta se osumljenec in dekle od prej poznala, prav tako naj bi izhajala iz istega socialnega okolja. Policija prav tako navaja, da je bil osumljenec vpreteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja.

Kako se bo zdaj zagovarjala Bobnarjeva?
Notranja ministrica Tatjana Bobnar je s svojo politiko odprtih vrat oz. aktivnega odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško povzročila pravcati cunami na slovensko južno mejo, zaradi česar so policisti samo do novembra zabeležili zaskrbljujočih 22 tisoč ilegalnih prehodov meje. Številni od teh migrantov ostajajo v Sloveniji, njihove težave s prilagoditvijo na lokalno okolje pa so aktivno utišane s strani dominantnih medijev.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar (Foto: STA)

Spomnimo, da je v svoji interpelaciji Bobnarjeva vse očitke glede odstranjevanja ograje na meji in ogrožanja varnosti državljanov zavračala, češ da so argumenti na njeni strani in da policija zagotavlja varnost vsem državljanom Slovenije. Da ne govorimo, da so poslanci koalicije ministrici celo čestitali, da je odstranila ograjo na meji in s tem naredila “velik civilizacijski napredek, ob čemer so pozdravili, da ministrica ustvarja novo paradigmo obravnave beguncev”. “Slovenska policija zagotavlja varnost, vse drugo so manipulacije,” je trdila, kar se je več kot očitno izkazalo le za prazno govoričenje in opravičevanje dogodka, ki se je zgodil v centru Ljubljane.

“Kot smo lahko razumeli ministrico Bobnarjevo na ponedeljkovem zagovoru ob interpelaciji, gre lahko za posledico kulturne obogatitve in realizacijo človekovih pravic. Čas je, da @vladaRS preneha obravnavati migracije z vidika kulturnega marksizma in zaščiti Slovenijo,” se je na torkov napad z očitki Golobovi vladi in MNZ odzval tudi nekdanji premier Janez Janša
.

 

Odstranitev ograje je bila očitno neutemeljena
Na interpelaciji je edini z jasnimi argumenti nastopil poslanec SDS Branko Grims, ki je dejansko na podlagi dejstev in številk predstavil in argumentiral, da se v zadnjem času v Sloveniji povečuje število nezakonitih prehodov meje in ob tem prošenj za azil. Ministrica je, kot je dejal, ves čas zanikala zlorabe. “Na laž jo je postavila njena lastna policija, ki je v zadnjih poročilih o številu prehodov meje zelo jasno zapisala, da drastično povečanje prošenj za azil kaže na zlorabo azilnega sistema v Sloveniji,” je dejal Grims.

Ograje na meji učinkovito omejujejo nezakonite prehode, je dodal. Tako ministrici očitajo tudi opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji in zavajanje javnosti v povezavi s tem. Poudaril je, da je odstranitev ograje utemeljevala s strokovnimi analizami, ki pa po njegovih besedah ne obstajajo: “Taka analiza je bila narejena in je pokazala, da je ograja potrebna, celo nadgraditi bi jo bilo treba.”

Odstranjevanje žičnate ograje na meji s Hrvaško (Foto: STA)

Da bi morala Bobnarjeva odstopiti, je prepričana tudi poslanka Anja Bah Žibert, ki je prepričana, da interpelacija ministrice za notranje zadeve ni uspela zgolj zaradi koalicijskega valja, da pa njena nedopustna in škodljiva ravnanja ostajajo. “Zaradi njih bi morala oditi!” meni Bah Žibertova, ki je prav tako prepričana, da je bila njena interpelacija upravičena. Če bi bila sestava državnega zbora večinsko zavezana k spoštovanju ustave in zakonodaje, bi morala biti ministrica razrešena.

V zvezi s torkovim napadom so se na Novi24tv z vprašanji obrnili tudi na notranje ministrstvo, saj jih je zanimalo:

  • Kako notranja ministrica komentira napad Eritrejca na slovensko državljanko?
  • Kako notranja ministrica komentira svojo trditev, da “slovenska policija zagotavlja varnost, vse drugo so manipulacije” ob spodnjem članku?
  • Ali je notranja ministrica kljub temu napadu še vedno naklonjena odpiranju meje z odstranjevanjem ograje na meji?
  • Ali lahko ministrica zagotovi, da se kaj takega v prihodnosti ne bo dogajalo oziroma kako bo poskrbela, da se ne bo?
  • Ali je notranji ministrici bolj mar za “prijazno politiko” do migrantov kot za varnost državljanov Slovenije?
  • Ali glede na to, da varnost ni bila zagotovljena, kot je bilo državljanom in državljanom obljubljeno z njene strani, razmišlja o odstopu?

Gre za resno ogrožanje državljanov

Poudariti je treba, da je bila Bobnarjeva v času postavljanja varovalnih ograj na južni meji prisotna in se je z njihovim postavljanjem tudi strinjala, danes pa je po besedah poslanke začuda proti. Pri tem ne gre le za vprašanje verodostojnosti, ampak za zavestno resno ogrožanje državljanov. Frontex ugotavlja, da je nedovoljenih prehodov meja za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in celo največ po letu 2016. Najhuje je ravno na t. i. balkanski poti. Do konca septembra je bilo tako kar 16.000 ilegalnih prehodov naše meje.

Da je resno ogrožena varnost državljanov in državljank, potrjuje prav torkov napad, ki je šele prvi, kdo ve, koliko jih bo sledilo. V evropskih državah se dogajajo stalno, in če smo do včeraj o njih samo brali, zdaj postajajo del naše realnosti. In kot je dejala Bah Žibertova, ima “ta vlada dva obraza. Medtem ko Fajonova v tujini razlaga, da je treba uvesti nadzor na meji zaradi porasta migrantov, jih v domovini Bobnarjeva z odstranitvijo ograj dobesedno kliče!”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine