10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Se ministru za kulturo Dejanu Prešičku trese stolček? Celo njegov strankarski šef Dejan Židan mu ni izkazal brezpogojne podpore. V ozadju bitka za omejevanje medijske svobode!

Po mnenju nekaterih strank so očitki ministru za kulturo Dejanu Prešičku glede mobinga in zlorabe položaja precej hudi in resni, poroča STA. Če jih ne bo ustrezno pojasnil in se izkažejo za resnične, bi po njihovem mnenju minister iz vrst SD moral zapustiti položaj oziroma mora ukrepati premier Marjan Šarec, ki je sicer od Prešička že zahteval pojasnila.

 

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitku ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa. “Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno smatram, da je ni, da nisem nič takšnega storil,” je za TV Slovenija povedal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev – neuradno v ponedeljek -, na katerem naj bi “vzpostavili dialog”, da si povedo, “kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka”. Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avto uporabljal v zasebne namene. V avtu naj bi prevažal glasbene inštrumente, nekateri so mu očitali tudi prevažanje družinskih članov. Prešiček naj bi pisno pojasnilo Šarcu predal v četrtek.

V koalicijskih LMŠ in SAB se niso odzvali, predsednik SD Dejan Židan bo o očitkih njihovemu ministru spregovoril na novinarski konferenci ob 16. uri.

Za nekatere stranke pa so očitki precej hudi. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če vse drži, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal predsednik DeSUS. Je pa zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS, takšnih težav ni bilo.

Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. “Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi,” je v izjavi v DZ dejal Zorčič in poudaril, da je del politike SMC glede delovnih razmerij tudi odprava šikaniranja na delovnem mestu.

“Ne bi bil vzgled, če bi na tako pomembnem delovnem mestu, kot je kulturno ministrstvo, dovolili šikaniranje in si zaprli oči,” je opozoril Zorčič. Presoja glede zlorabe položaja pa je po njegovem mnenju v rokah premierja.

Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. “Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa,” je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne.

Kar zadeva očitkov glede zlorabe položaja, pa je to po njegovem mnenju nekaj, kar ne pristoji ministru na takšni funkciji. Je pa po njegovih navedbah odgovornost premierja, da pove, kakšno je njegovo stališče in kako bo ukrepal.

Po mnenju poslanca DeSUS Jurija Lepa takšno ravnanje, kot je prevoz osebnih stvari s službenim avtomobilom, nikakor ni pravilno, a tudi ne dovolj velik razlog za odstop. Če pa se očitki glede šikaniranja izkažejo za resnične, bo moral po mnenju DeSUS nekdo prevzeti odgovornost, ali minister ali državni sekretar.

Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi Ive Dimic stanje na ministrstvu zaskrbljujoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev, in poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni.

Poslanka pričakuje, da bo Šarec deloval tako, kot je napovedal v začetku mandata, in sicer, da bo vpeljal etičnost in prevzemanje odgovornosti v primeru nepravilnosti. Glede prevažanja osebnih stvari v službenem vozilu pa je poslanka poudarila, da mora funkcionar vedeti, kakšna so pravila in kje je meja.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oziroma je tisti, ki meni, da je to zloraba, “navaden socialistični tepec”. Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.

Je pa potrebno izpostaviti tudi to, da je minister Prešiček nedavno v pogovoru za Nova24TV zagotovil, da dokler bo on minister, zakonodaje, ki bi omejevala medijsko svobodo, ne bo. Na to je v intervjuju v novi številki Demokracije, ki izide jutri, opozoril tudi programski direktor Nova24TV Boris Tomašič. Slednji meni, da če se bo minister te obljube držal, ne bo več dolgo minister – morda tudi zato v vrstah koalicije nekateri že zahtevajo ministrov odhod. Bodo skušali na funkcijo ministra za kulturo nastaviti še kakšnega hujšega komunističnega radikalca? Bomo videli.

Neuradno pa naj bi minister Prešiček že ponudil odstop …

Očitno pa se glede Prešička že lomijo kopja v sami SD, katere član sicer je. Predsednik SD Dejan Židan se je namreč odzval na obtožbe o zlorabi položaja ministra za kulturo Dejana Prešička. Minister je naredil napako, ker je omogočil, da so v službenem avtu prevažali inštrumente, je dejal in dodal: “Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala.”

Predsednik SD Dejan Židan: Če bo minister po presoji premierja Šarca moral oditi, bomo to spoštovali

Predsednik SD Židan je v izjavi za medije najprej izrazil sožalje ob smrti uslužbenca ministrstva za kulturo, nato pa pojasnil, da mu je Prešiček predstavil poročilo in odziv na obtožbe, ki so ga doletele v zadnjih dneh, ki ga mora posredovati premierju Marjanu Šarcu.

Kot je dejal, bodo naredili vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo, s čimer se sicer že ukvarja tudi policija, “da se ugotovijo dejanske razmere” in da bodo zadeve primerno sankcionirane.

Židan je priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je “omogočil, da so bili devetkrat inštrumenti z ministrstva pripeljani na njegov konservatorij”. Zaradi te napake “jih mora dobiti po prstih”, je poudaril. In če je to napaka, zaradi katere bo moral odstopiti s položaja, bodo takšno premierjevo odločitev v SD spoštovali, je dejal.

Po Židanovih besedah je Prešiček zanikal, da bi voznik s službenim avtomobilom vozil njegove otroke, drži pa, da se je enkrat v prisotnosti ministra njegov otrok peljal na službeni dogodek.

Židan je priznal, da so ga nekoliko presenetili podatki o visokem številu prijav mobinga na kulturnem ministrstvu. “To je znak, da so ljudje v stiski,” je ocenil in dodal, da je treba raziskati, kaj se v ustanovi dogaja in tako stanje odpraviti.

“Minister se je zavezal, da bo naredil vse, da bo stanje na ministrstvu takšno, da se bodo ljudje počutili spoštovane,” je še dejal prvak SD. Ocenil je, da je minister zelo delaven. “Upam, da je to lastnost, ki je cenjena,” je še povedal.

Ob tem je navedel tudi podatek, da so v času, ko je bil Prešiček direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet, tam imeli samo eno prijavo mobinga, ki pa se je izkazala za neutemeljeno.

Kakršnakoli bo že odločitev Šarca glede Prešičkove usode, ta po Židanovih besedah ne bo razlog za morebitne napete odnose v koaliciji.

V kabinetu predsednika vlade so za STA pojasnili, da danes še ne bodo komentirali dogajanja. Premier Šarec, ki je na poti švicarski Davos na letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma in ga v četrtek tudi ne bo na seji vlade, mora namreč še preučiti Prešičkovo poročilo in odziv na obtožbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine