17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Še malo in jih bomo morali prositi za dovoljenje, ali lahko dihamo! Kaj si predstavljajo, da so?

Piše: Vida Kocjan

V Glasu ljudstva, pod krinko katerega se skriva in »gospodari« ter meni, da ima pravico upravljati z državo in njenimi državljani (mimo volitev) kar 111 organizacij in civilnodružbenih iniciativ (predvsem slednjih), so se odzvali nad sklicem Vseslovenskega protesta upokojenk in upokojencev Slovenije.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki z Glasom ljudstva nima nič skupnega, je protest sklicala za sredo, 1. februarja 2023, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani.

Z geslom »Za upokojence gre!« želijo opozoriti, da se upokojenci iz dnevno soočajo z velikimi težavami s preživetjem, vlada Roberta Goloba pa je do tega slepa in gluha. Jeseni 2022 je ZPIZ predlagal 4,4-odstotno izredno uskladitev pokojnin, za kar so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Vendar je Golobova vlada sklenila, da te uskladitve ne bo izvedla, s čimer je upokojence prikrajšala tudi dolgoročno.

V letu 2022 je bila nato ugotovljena 10,3-odstotna inflacija, pokojnine pa še doslej niso usklajene z rastjo življenjskih stroškov. Zato so se v skupini upokojencev in upokojenk odločili za protest.

V Glasu ljudstva pa namesto, da bi se jim priključili, če so že sami, kot domnevno veliki skrbniki za narod, pozabili na to, zdaj državljane in medije pozivajo, naj se protesta ne udeležijo. Pri tem – v korist zdajšnje vlade –  za dosego svojega cilja uporabljajo vsa sredstva. Med drugim jim moti tudi podpora protestu s strani nekaterih članov Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije. Menda naj bi bili nekateri preveč blizu SDS.

In to navajajo prav tisti iz Glasu ljudstva, za katere je jasno, da so podporniki, člani ali zgolj zvočniki strank slovenske tranzicijske levice in njihovih lobijev – vzporedne države. Eni najglasnejših so v Inštitutu 8. marec, katerega ustanovitelj je bil Simon Maljevac, zdajšnji kandidat za ministra novoustanovljenega ministrstva za solidarno prihodnost in člana Levice. V okviru Levice je delovala tudi njihova najvidnejša predstavnica Nika Kovač.

Strankarske izkaznice izstopajočih v okviru Glasa ljudstva se sicer kar vrstijo, zato so ti zadnji, ki državljane lahko poučujejo, kdo lahko pripravlja protestne shode in kdo ne. Nam bodo nemara kmalu zapovedali še to, naj jih milostno zaprosimo tudi za dovoljenje, če lahko dihamo?

Še to. V Glasu ljudstva, kjer se jih večina financira z davkoplačevalskim denarjem, zapovedujejo tudi medijem, in sicer, naj objave za protest upokojencev 1. februarja ob 15. uri sredi Ljubljane ignorirajo. Glede na to, da je njihov član tudi Sindikat novinarjev Slovenije, je jasno, na koga to leti in da bodo sindikalistično povezani novinarji temu pozivu sledili.

Članica Glasu ljudstva je tudi Srebrna nit – združenje za dostojno starost, ki jo vodi levičarska politična aktivistka Biserka Marolt Meden. Da bi se ta v zadnjem času oglasila v prid upokojencev in upokojenk, pa tudi nismo še slišali. Aktivisti pa takšni!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine