18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Se Ljudmili Novak obeta politična upokojitev? Tole sporočajo iz NSi …

Piše: G. B.

Čez pol leta bodo volitve v evropski parlament, zato je mogoče pričakovati, da bodo stranke že kmalu poslale v javnost sezname svojih kandidatov na listi. Kar velja tudi za NSi, ki se bo očitno odločila za  samostojni nastop. 

Vodstvo NSi bo danes in v torek zasedalo na tradicionalnem posvetu stranke ob začetku leta. Opravili bodo oceno stanja na političnem parketu in začrtali delo stranke v letu 2024. Po pričakovanjih bodo precej časa namenili tudi prihajajočim evropskim volitvam, napovedujejo se prvi koraki k oblikovanju kandidatne liste, danes poroča STA. No, v nadaljevanju pa poročilo navaja, da so s pripravami na volitve pohiteli in z evidentiranjem kandidatov zaključili že lansko jesen. Med kandidati so med drugim aktualna evroposlanka Ljudmila Novak, prvak stranke Matej Tonin, podpredsednik NSi in šef poslancev Janez Cigler Kralj, poslanec Jernej Vrtovec, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in predsednik kluba županov in svetnikov Nsi David Klobasa.

Na dvodnevnem posvetu vodstva bodo v NSi tako storili tudi prve korake k oblikovanju kandidatne liste. V stranki se ob tem vrstijo pričakovanja, da bo svojo odločitev o kandidaturi sporočila Ljudmila Novak. V zadnjih mesecih so se namreč vrstila ugibanja, ali se bo po izteku aktualnega mandata evropske poslanke politično upokojila. Po nekaterih informacijah naj bi namreč na vnovično kandidaturo pristala le kot nosilka liste, predsednik NSi Tonin pa je medtem po neuradnih informacijah na eni od sej sveta stranke že napovedal, da Novakove ne bo predlagal za nosilko liste, želi pa si, da na listi kandidira. Za prvo mesto na listi naj bi sicer v stranki visoko kotirala prav Tonin in vodja poslancev NSi Cigler Kralj.

Kakorkoli že, boj bo precej težak, saj se Novakova ne bo kar tako odpovedala svojemu položaju, je pa res, da so očitno tudi v NSi ocenili, da njena drža ni ravno konstruktivna in da bi stranka lahko v primeru, če bo nosilka liste znova Novakova, stranka ostala praznih rok. Je pa res, da del članstva še vedno navija za to, da bi Ljudmila Novak tudi tokrat (p)ostala nosilka liste in da se ji stranka ne sme kar tako zlahka odreči. Nekateri njeno pogojevanje za kandidaturo ocenjujejo kot navadno izsiljevanje, zaradi česar se lahko zgodi, da jo bo vodstvo NSi čisto zares poslalo v politični pokoj.

Skoraj zagotovo pa na listi ne bo več Lojzeta Peterleta, ki je bil evropski poslanec kar tri mandate (med 2004 in 2019), kandidiral je tudi pred petimi leti, vendar takrat ni bil več izvoljen, ker je bila nosilka liste Novak premočna, medtem ko sama lista ni dosegla rezultata, ki bi ji omogočil dva poslanska sedeža. Po kuloarjih pa krožijo govorice, da ni čisto izključeno, da bi Peterle lahko kandidiral na listi SLS, kjer bi bil nosilec liste Peter Gregorčič. Vsaj glede na nedavni sporazum med Peterletom in predsednikom SLS Markom Balažicem, ki je Peterletu dovolil uporabo imena krščanskih demokratov za ustanovitev civilnodružbene platforme, ta možnost ni izključena. Če se to res zgodi, bi bil uspeh liste NSi lahko ogrožen. SLS sicer še ni predstavila kandidatov, povsem možno je, da bo med njimi tudi dosedanji evroposlanec Franc Bogovič, ki se za razliko od Ljudmile Novak ne beli glave s tem, ali je nosilec liste ali ne, saj je bil že dvakrat izvoljen za evroposlanca, čeprav ni bil nikoli nosilec liste.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine