12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Se jutri na seji državnega zbora obeta zamenjava predsednika Mateja Tonina? Kikiriki koalicija predlaga za podpredsednico Tino Heferle!

Poslanci, ki so zbrani okoli nastajajoče kikiriki koalicije šestih strank, bodo jutri za podpredsednico državnega zbora predlagali Tino Heferle iz LMŠ.

Potem ko je predsednik NSi in predsednik državnega zbora Matej Tonin napovedal, da bo odstopil, ko bo imenovana nova vlada, se ga Marjan Šarec, Dejan Židan, Karl Erjavec, Miro Cerar, Alenka Bratušek in Luka Mesec želijo znebiti že jutri. Tako so poslali uradni predlog, da se zaradi »nemotenega delovanja Državnega zbora« izvoli za podpredsednico Tino Heferle, saj je trenutna situacija zelo »nehvaležna«.

Utegne se zgoditi, da bo Matej Tonin že jutri moral oditi s položaja predsednika DZ, sejo pa naj bi vodila nova podpredsednica Tina Heferle in poskrbela, da bo Šarec zagotovo izvoljen za mandatarja.

Predlog za razširitev dnevnega reda izredne seje DZ je v imenu peterice strank podal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Predsednik DZ Matej Tonin se je na predlog odzval s pojasnilom, da zaenkrat poslovniške pogoje za uvrstitev na dnevni red izpolnjujejo le volitve podpredsednikov DZ.

Peterica strank je sprejela Toninovo razlago in obenem napovedala, da bo še danes zadostila poslovniškim pogojem za uvrstitev tudi razrešitve zdajšnjega predsednika DZ in volitev novega na dnevni red izredne seje. Predlog za razrešitev predsednika DZ mora biti namreč vložen skupaj s podpisi poslancev. Podporo predlogu za razširitev dnevnega reda je na kolegiju izrekel tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, proti pa sta bila vodji poslanskih skupin SDS in SNS, Danijel Krivec in Zmago Jelinčič.

Tonin je napovedal, da bo DZ v petek, če bo predsednik LMŠ Marjan Šarec izvoljen za novega predsednika vlade, obravnaval le to točko. V četrtek pa bi izredno sejo nadaljeval z obravnavo omenjene spremembe odloka, volitvami podpredsednikov DZ ter predvidoma odločal tudi o razrešitvi zdajšnjega in izbiri novega predsednika DZ. Sicer je Tonin na kolegiju znova poudaril, da bo izredno sejo v petek vodil na način, da bodo volitve novega predsednika vlade izvedene še pred polnočjo, ko se izteče drugi mandatarski krog. Kot “pogojna točka” pa je na dnevnem redu tudi odločanje o tretjem krogu za primer, če Šarec ne bi bil izvoljen.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je predlog peterice strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, da se o novem predsedniku DZ odloča že na tokratni izredni seji, utemeljil z razlago, da bi oblikovanje delovnih teles moralo potekati že pod novim predsednikom DZ, ki bi ga izvolila parlamentarna večina. Tonin je Hanovo utemeljitev pospremil z besedami, da predsednik DZ zgolj koordinira oblikovanje delovnih teles in sam ne more vplivati na njihovo sestavo. Obenem je spomnil na dogovor s peterico strank, da bo odstopil s predsedniškega mesta na dan izvolitve nove vlade. Zatrdil je, da se bo dogovora tudi držal.

Poleg tega je Tonin dejal, da razume hitenje peterice strank z njegovo razrešitvijo, češ da gre za strah nastajajoče koalicije, da izvolitev nove vlade ne bo uspela. Dodal je, da v LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS opaža tudi strah pred neizvolitvijo Šarca za predsednika vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine