16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi naj bi bili negativni / Zdravniška zbornica za mrežo vstopnih točk za sume na koronavirus

V UKC Ljubljana naj bi danes potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom Covid-19 v Sloveniji. Informacije še niso potrdili za javnost, medtem pa so prvega obolelega že potrdili na sosednjem Hrvaškem, ter dva primera v Avstriji.

 

Na Nova24TV smo iz virov blizu UKC Ljubljana izvedeli, da so na kliničnem centru v Ljubljani potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji, vendar tega javno še niso obelodanili.

Na UKC Ljubljana smo v zvezi s tem tudi poslali novinarsko vprašanje, a za zdaj še ni bilo odziva. Zaenkrat čakamo na potrditev s strani službe za stike z javnostmi UKC Ljubljana.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vlada pa medtem to zanika: na je Twitterju zapisala, da v Sloveniji danes do 13. ure še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Isto so za STA zatrdili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v obeh kliničnih centrih.

V Zdravniški zbornici Slovenije medtem odgovorne pozivajo k vzpostavitvi mreže vstopnih točk po državi, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z novim koronavirusom lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant in kontaktne številke bi morale biti javno objavljene za celotno Slovenijo in preko vseh medijev, so prepričani.

Država bi za te točke tudi laže zagotavljala ustrezne pogoje delovanja – to je ustrezno zaščitno opremo za vse zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz okuženih, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, kot za pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije.

Zbornica te rešitve predlaga in jih bo ponavljala vse do ureditve razmer. Kot navajajo, se na njih nas kljub številnim kriznim sestankom, ki naj bi tekli na najvišji državni ravni, še naprej obračajo zdravniki in zobozdravniki. Ti iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa, so navedli.

Stališče zdravniške zbornice je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce. Zato NIJZ pozivajo, naj pojasni, zakaj niso pri izvajalcih vse od 29. januarja preverili, ali imajo ustrezno opremo, ki je bila v navodilih.

Menijo, da bi NIJZ te podatke moral imeti sistematično zbrane že pred dvema tednoma. Vse tiste izvajalce, ki mu podatkov ne bi sporočili, pa bi moral takoj vnovič pozvati, da mu sporočijo stanje zalog in ali imajo kakršnekoli težave z dobavami, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine