23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Se Evropa vendarle prebuja? Francija izgnala Uzbekistanca, čeprav je ESČP izgon izrecno prepovedala!

Piše: P. T. 

Evropsko sodišče za človekove pravice je prepovedalo izgon Uzbekistanca zaradi nevarnosti mučenja, a francoska vlada tega stališča ni upoštevala, ker Uzbekistanca sumi, da je islamistično radikaliziran, poroča Le Monde.

Dan po napadu v Arrasu (13. oktobra) je minister za notranje zadeve Gérald Darmanin napovedal in ponovil: čeprav bo Evropsko sodišče za človekove pravice nasprotovali deportaciji, bomo izgnali vse tujce, ki se nam zdijo nevarni.

»Tudi če bi grozilo, da bi bili nekateri deportirani v svojim matičnih državah izpostavljeni mučenju, ima varnost Francozov prednost.  (…) Predvidevam, da ne bomo čakali na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ko bodo upravno sodišče, pritožbeno sodišče in državni svet odločili v korist države,« je izjavil minister 22. oktobra v intervju za Journal du Dimanche.

»To je prelomnica,« je dejala pravnica Lucie Simon: »Ministrstvo za notranje zadeve namerno krši sodbo sodišča, ki velja za Francijo.«

Po napadu v Arrasu je bil Uzbekistanec v priporu v Vincennesu (Val-de-Marne), v četrtek so ga deportirali v državo izvora.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine