7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Se Europol spreneveda? Trdi, da je organizirani kriminal je največja grožnja evropski varnosti, bolj kot migracije in terorizem – pa čeprav je vse troje med seboj povezano!

Vedno bolj nasilne skupine organiziranega kriminala predstavljajo največjo grožnjo evropski varnosti in prekašajo grožnjo terorizma in migracij, so na današnji novinarski konferenci v nizozemskem Haagu opozorili predstavniki italijanske protimafijske agencije in evropskega policijskega urada Europol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Skupine italijanske, albanske in vzhodnoevropske mafije ter razbojniške motoristične tolpe so po njihovih navedbah ključni igralci pri organiziranem kriminalu v Evropi. V 110 milijard letno vrednih poslih organiziranega kriminala so poleg tega dejavne še azijske, afriške in južnoameriške skupine, so dodali. Ena od značilnosti novih skupin organiziranega kriminala je tudi velika stopnja nasilja.

“Trenutno organizirani kriminal predstavlja največje tveganje za varnost Evropske unije,” je posvaril vodja Europolovega centra za hud in organiziran kriminal Jari Liukku.

V Haagu so ob tem še opozorili, da je bil organizirani kriminal v zadnjih letih, ko se je Evropa spopadala z valom terorizma in veliko migrantsko krizo, v senci, sedaj pa je na pohodu v čezmejnem sodelovanju.

“Za preprečitev organiziranega kriminala moramo delovati na mednarodni ravni, kajti skupine organiziranega kriminala to že počnejo,” je dodal Liukku.

Vodja italijanskih protimafijskih preiskovalcev Giuseppe Governale je dejal, da so sicilska Cosa Nostra, kalabrijska ‘Ndrangheta in neapeljska Cammora še vedno največje mafijske združbe, je pa težava bolj razširjena. “Gre za evropsko težavo,” je dodal. Evropske oblasti bi morale po njegovih besedah zajeziti pranje denarja, prek katerega se skupine organiziranega kriminala ohranjajo pri življenju.

“Množično pranje denarja ima velik vpliv na družbo, celotni sektorji so onemogočeni, to pa lahko ogrozi narodno gospodarstvo in varnost,” je še dejal Governale.

Predstavnik švedske policije Jale Poljarevius je opozoril, da je tudi Švedska priča doslej ne videnemu valu nasilja. Primeri usodnih streljanj so se tako s 15 v letu 2011 povzpeli na 40 v letu 2018, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa so na Švedskem zabeležili že 12 tovrstnih primerov in 67 streljanj ter 47 eksplozij granat, v katerih je umrla ena oseba.

Evropske oblasti so decembra lani sporočile, da so v šestih državah Evrope in Južne Amerike aretirale 90 domnevnih mafijcev ‘Ndrangethe.

No, dejstvo pa je, da so tudi migracije močno povezane z organiziranim kriminalom – tihotapljenjem ljudi in drog ter pranjem denarja. Nenavadno, da Europol tega ne povezuje med seboj …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine