21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Še ena klofuta za Jankovićev imperij! Ustavno sodišče razsodilo v prid Lekarni Bitenc in s tem prekrižalo načrte Jankoviću, ki jo je želel uničiti!

Deset let že mineva, odkar si Mestna občina Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem na čelu prizadeva za prekinitev pogodbe o koncesiji Lekarni Bitenc v zasebni lasti. Monopolom farmacevtskih “dinozavrov” je šlo namreč v nos poslovanje ene najbolj priljubljenih lekarn v Ljubljani. Če je do sedaj vse potekalo v prid ljubljanskmu županu, pa je ustavno sodišče po dolgoletni kalvariji le presekalo mafijske posle v naši državi. 

 

Junija lani smo poročali, da je Ustavno sodišče RS sklenilo v obravnavo sprejeti ustavno pritožbo, ki jo je Lekarna Bitenc vložila zoper sodbo vrhovnega sodišča zaradi odvzema koncesije s strani Mestne občine Ljubljana (MOL). Iz sklepa ustavnega sodišča je bilo mogoče razbrati, da je do končne odločitve o ustavni pritožbi pogodba o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti veljavna. Pritožnica, lekarnarica Silva Bitenc Rošer, z ustavno pritožbo izpodbija pravnomočno zavrnitev zahtevka na ugotovitev, da koncesijska pogodba, sklenjena med njo in MOL, velja. “Senat ustavnega sodišča ocenjuje, da je pritožnica izkazala nastanek težko popravljivih škodljivih posledic,” so v obrazložitvi sklepa utemeljili odločitev o začasnem zadržanju odvzema koncesije.

Koncesionarki Bitenc Rošerjevi so aprila 2009 odpovedali pogodbo o koncesiji, oktobra istega leta pa ji je bila koncesija odvzeta. Iz tega razloga se je lekarnarica odločila, da se pritoži na upravno sodišče in vloži tožbo na okrožno sodišče, poroča Delo. Okrožno sodišče je razsodilo, da je bila odpoved pogodbe o koncesiji zakonita. Nasprotno je decembra 2013 višje sodišče odločilo, da je koncesijska pogodba med Lekarno Bitenc in Mestno občino Ljubljana veljavna.

Odpovedali koncesijo brez kakršnekoli obrazložitve
Občina se je nato odločila za vložitev revizije, vrhovno sodišče pa je oktobra 2015 presodilo, da je do odpovedi pogodbe prišlo na zakonit način. Ker se je ljubljanska občina na podlagi te razsodbe odločila, da nadaljuje s postopkom odvzema koncesije, so se v Lekarni Bitenc odločili, da pravico poiščejo na Ustavnem sodišču RS. Ob tem so podali predlog, da se v celoti razveljavi odločitev vrhovnega sodišča, zadeva pa se vrne v ponovno odločanje. Poudarjali so, da je odpoved koncesije brez obrazložitve, ki je bila leta 1999 sklenjena za nedoločen čas, povsem nesprejemljiva. Očitno so Lekarni Bitenc prisluhnili ustavni sodniki, ki so razveljavili sodbo vrhovnih sodnikov.

Vrhovno sodišče ne pozna temeljnih svoboščin
Finance so prve poročale o tem, da bo vrhovno sodišče, ki je sprva sodilo v prid občini, zaradi česar je morala lekarna zapreti svoja vrata, moralo odločati vnovič. Na ustavnem sodišču so namreč poudarili, da ne sodijo o o upravičenosti Lekarne Bitenc do koncesije, ampak o tem, ali so vrhovni sodniki sprejeli stališča, ki niso v skladu s človekovo pravico ali temeljno svoboščino. Pri čemer ustavno sodišče meni, da bi vrhovno sodišče pri sojenju moralo upoštevati sodbo upravnega sodišča. Pri čemer poudarja, da se lahko koncesijo odvzeme le iz krivdnih razlogov, teh pa v primeru Lekarne Bitenc ni bilo.

Farmacevtski monopoli so ob podpori Jankovića poskrbeli za to, da so se znebili konkurenta, ki ga je predstavljala ena najbolj priljubljenih lekarn v prestolnici, zaposleni pa so na račun zaprtja vrat končali na zavodu za zaposlovanje. Povsem nedopustno je, da v naši državi dovoljujemo tovrstne sprege, ki so se pri Lekarni Bitenc izrazile v obliki težko popravljivih škodljivih posledic. Še dobro, da imamo v državi ustavne sodnike, ki so naredili konec dolgoletni sagi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine