13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Še en župan, ki predčasno zapušča funkcijo: nekdanji policist Aleksander Jevšek (SD) naj bi bil po novem minister za kohezijo in regionalni razvoj

Piše: Tomaž S. Medved

Funkcija, ki jo je v Šarčevi vladi najprej opravljal razvpiti »betoner« Marko Bandelli, bo v Golobovi vladi pripadla nekdanjemu policistu, ki se je že pred osmimi leti odločil za vstop v aktivno politiko. Gre za Aleksandra Jevška, ki drugega zaporednega mandata župana Murske Sobote očitno ne bo končal, tako kot ga ne bo končal dosedanji tržiški župan Borut Sajovic, ki je postal vodja poslanskega kluba Gibanja Svoboda. 

Soboški župan Aleksander Jevšek se je namreč odločil, da ga bo zaradi najverjetnejšega odhoda na ministrski položaj do volitev nadomeščal sedanji podžupan Zoran Hoblaj, sicer direktor Doma starejših Rakičan. Imenoval pa je tudi podžupanjo Bernardko Ružič, upokojeno učiteljico, ki bo Hoblaju pomagala na področjih šolstva, zdravstva, kulture in športa, poroča STA.

Policijski funkcionar, župan in sedaj minister 

Kot je na torkovi seji občinskega sveta povedal Jevšek, kandidat za ministra za regionalni razvoj in kohezijo, se je tako odločil v skladu z veljavno zakonodajo. Glede dvomov, ki so se pojavili o združljivosti Hoblajeve funkcije z direktorovanjem v javnem zavodu, pa je dejal: “Vse te stvari so preverjene prek ministrstva za javno upravo, tudi v skladu z zakonom o integriteti o nezdružljivosti teh funkcij, tako da ni skrbi, da bi se karkoli prejudiciralo.” 

Jevšek je pojasnil tudi odločitev za ministrsko kandidaturo, potem ko naj bi imel tri možnosti. Lahko bi odmrznil pokojnino in se lagodno sprehajal, lahko bi tudi znova kandidiral za župana in ob izvolitvi “še štiri leta v prazno hodil v Ljubljano, pogosto, ne zmeraj neuspešno, in prepričeval uradnike, kako je ta regija potrebna drugačnega razvoja”“Odločil sem se za tretjo možnost, upam, da bom koristen celotni Sloveniji s posebnim posluhom za Pomurje in sorazmeren regijski razvoj,” je sklenil Jevšek.

Po stopničkah navzgor s pomočjo politike 

In kdo je Aleksander Jevšek, policist z doktoratom? Rodil se je leta 1961 v Slovenj Gradcu in svojo policijsko kariero začel v Murski Soboti. V devetdesetih je vodil kriminalistično policijo v Celju, nato spet v Murski Soboti, nato je bil direktor Policijske uprave Ljubljana in od leta 2007 dalje direktor kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Upokojil se je leta 2011 in že tistega leta na listi LDS kandidiral za poslanca. Leta 2014 je bil prvič izvoljen za župana Mestne občine Murska Sobota in uspeh ponovil še leta 2018. Kot je zapisal v svojem življenjepisu, v Murski Soboti živi od leta 1986 dalje. Doktoriral je na ljubljanski pravni fakulteti leta 2014.

Očitno pa je Jevšek v času zadnje Janševe vlade prevzel vlogo nekakšnega pooblaščenca Tanje Fajon za področje notranjih zadev in s tem postal ljubljenec medijev, saj je ves čas napadal odločitve dosedanje vlade. Tako je že lani v oddaji Preverjeno na SD hišni POPTV o razmerah v slovenski policiji javno diskreditiral na novo imenovano vodjo NPU  Petro Grah Lazar. »Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj, oseba, ki nima ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti. Poleg tega pa je ta oseba povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje. V nobeni sodobni evropski državi se to ne bi smelo zgoditi!« je javno dejal Jevšek.

Kot poroča portal Prava.si oz. poročevalec Boris Cipot, je Petra Grah Lazar zaradi Jevškovega javnega blatenja in strokovne diskreditacije  njene osebnosti, zlasti pa z izrečenim stavkom, da »je povezana z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje«, proti Jevšku vložila kazensko ovadbo. Kriminalisti PU Murska Sobota so konec maja z Jevškom opravili pogovor. Izrekel se je za nedolžnega, ker  da ni storil nobenega kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime Petre Grah Lazar. Njegov namen je bil le prikazati realno stanje kadrovanja v slovenski policiji, »ker mora biti policija avtonomna in neodvisna od politike.« Tako Jevšek kriminalistom, še poroča omenjeni portal. Državno tožilstvo je ovadbo seveda zavrglo in s tem diskreditaciji direktorice NPU dalo prav.

Najprej pri Kresalovi, sedaj pri Fajonovi 

Portal Prava.si pa je že lani septembra tudi razkril, da ima Jevšek intimno razmerje z evangeličansko duhovnico Judith Györfi Andrejek. A to je pravzaprav le tračarski ocvirek v primerjavi s političnimi aferami, ki si jih je nakopal. Tednik Reporter pa je že leta 2014 razkril nekaj starih Jevškovih afer, saj naj bi se kot mlad policist spravil na obrtnika in mu grozil s pištolo. Tudi po besedah Zmaga pl. Jelinčiča naj bi Jevšek malikoval orožje. Jelinčič je že v času prve Janševe vlade zastavil poslansko vprašanje tedanjemu notranjemu ministru Dragutinu Mateju glede Jevška, ki naj bi kadroval le sebi poslušne kadre v policiji v Pomurju. Glede nepravilnosti v PU Murska Sobota se je pojavila tudi anonimka, ki med drugim Jevšku očita, da se je službeno policijsko stanovanje spremenilo v ljubezensko gnezdo zaposlenih, da se je pri kadrovanju upoštevalo sorodstvene in prijateljske vezi, pa nepravilnosti pri gradnji stavbe PP Murska Sobota, ko naj bi posel dobilo podjetje Anchi inženiring, katerega lastnik je bil v kazenskem postopku … Seveda so takoj sledili ukrepi, da bi izsledili avtorja anonimke, analiza vzorcev DNK pa je proračun stala osem tisoč evrov. Tožilstvo pa je vse obtožbe zavrglo kot neutemeljene.

Leta 2011 je Jevšek takoj po upokojitvi pri svojih petdesetih letih kandidiral za poslanca na listi LDS, a je stranka izpadla iz parlamenta. Dotedanja predsednica stranke Katarina Kresal pa se je preselila v šovbiznis. (Foto: STA/Tamino Petelinšek)

Jevškovo ime se je pojavljalo tudi v nekaterih drugih škandalih, denimo pri aferi »Metina metla« v zvezi z nekdanjim zunanjim ministrom dr. Dimitrijem Ruplom. Ob aferi z bulmastifi leta 2010 pa je o dogodku na Oražnovi ulici v Ljubljani neposredno obvestil notranjo ministrico Katarino Kresal (in ne direktorja policije Janka Gorška, ki je bil njegov neposredno nadrejeni). No, Jevšek je takrat očitno že figuriral na poslansko kandidaturo v LDS, vendar se mu je ponesrečila, ker je LDS na volitvah dobesedno pogorela in izpadla iz parlamenta. Je pa zato prvo mesto med strankami osvojila Jankovićeva različica »novih obrazov«, to je Pozitivna Slovenija. Čisto mimogrede: tudi jezični Luka Goršek, sin Janka Gorška, je letos kandidiral za poslanca na listi SD in sicer v Celju.

Jevšek naj bi bil odgovoren tudi za odločitve o najemu poslovne zgradbe Ram Investa za potrebe NPU, kar je tudi dokončno spodneslo Kresalovo z notranjega ministrstva, sam pa se je odpravil v pokoj pri svojih petdesetih letih. No, ne čisto, saj se je tri leta kasneje angažiral v lokalni politiki. Viri pa vedo povedati, da praktično nikjer niso bili zadovoljni z njim (o čemer pričajo anonimke in očitki o mobingu), vendar je vsakič napredoval na višje mesto. Dvanajst let po formalni upokojitvi bo postal minister v novi »vladi novih obrazov« pod vodstvom razvpitega dr. Roberta Goloba. Seveda pa mu vendarle ne bo uspelo priti do funkcije notranjega ministra, saj bo ta položaj verjetno pripadel Tatjani Bobnar, nekdanji direktorici policije. A minister bo vseeno in očitno je o tem že odločeno glede na to, da bo svoj mandat župana Murske Sobote zaključil predčasno.

Jevšek bo v Golobovi vladi opravljal funkcijo, ki jo je v Šarčevi vladi opravljal »betoner« Marko Bandelli. Za notranjega ministra pa je bil vseeno »prešibek«. (Foto: STA/Bor Slana)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine