-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Še en podatek, ki bo razbesnil levico: Slovenija na prvem mestu po ohranjanju zaposlitev s pomočjo EU instrumenta SURE!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Instrument SURE je le en del celovite strategije Komisije za zaščito državljanov in ublažitev negativnih socialno-ekonomskih posledic pandemije. Evropska komisija je v okviru kroga instrumentov EU SURE v petih krogih izdala 62,5 milijarde evrov socialnih obveznic za zaščito delovnih mest in ohranjanje dela ljudi. Slovenija je na prvem mestu, glede na podprtost plač in zaposlenosti, s pomočjo instrumenta SURE.

Februarja je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sporočila, da je Slovenija dobila dodatnih 913 milijonov evrov posojil. Posojilo spada v sklop solidarnostnega instrumenta SURE, ki je namenjen zaščiti delovnih mest med pandemijo. Za financiranje shem začasnega dela ter podporo delavcem in podjetjem je iz solidarnostnega instrumenta SURE namenjeno skupaj 1,1 milijarde evrov. Koordinator strokovne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik je že takrat dejal, da se premalo  zavedamo, v koliko boljši situaciji smo v primerjavi z lanskim letom. S pomladjo se pričakuje sproščanje ukrepov in kroženje denarja. Podjetja so še vedno relativno nizko zadolžena, prihranki prebivalstva so se povečali. “Ustvariti moramo pogoje, da ljudje začnejo trošiti in da denar začne krožiti,” je povedal za Siol.

Mnoga podjetja, ki imajo težave, so prisiljena začasno prekiniti ali bistveno zmanjšati svoje dejavnosti in delovni čas svojih zaposlenih. V izogib prekomernim odpuščanjem, lahko kratkoročni delovni programi preprečijo, da bi začasni šok imel hujše in dolgotrajnejše negativne posledice za gospodarstvo in trg dela v državah članicah. To pomaga vzdrževati dohodke družin in ohranjati proizvodne zmogljivosti in človeški kapital podjetij in celotnega gospodarstva. Instrument SURE zagotavlja finančno pomoč v obliki posojil EU državam članicam pod ugodnimi pogoji, in sicer v skupni vrednosti do 100 milijard evrov. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Slovenija je bila med prvimi državami, ki so sprejele ustrezno zakonodajo za odobritev državnega poroštva v okviru sheme.

Komisija je objavila svojo prvo predhodno oceno učinka SURE, instrumenta v višini 100 milijard evrov, namenjenega zaščiti delovnih mest in dohodkov, prizadetih zaradi pandemije covid-19. Poročilo ugotavlja, da je SURE uspešno ublažil močan socialno-ekonomski vpliv, ki ga je povzročila kriza covid-19. Pomagalo je zagotoviti, da je bilo povečanje brezposelnosti v državah članicah upravičenkah med krizo bistveno manjše kot med svetovno finančno krizo, kljub večjemu zmanjšanju BDP.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine