8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Še en korak k totalitarizmu?

Piše: prof. dr. Andrej Umek

Že krajši sprehod po soseski, kjer sem doma, pozornejšemu opazovalcu daje vedeti, da znaten delež stanovanj predvsem v novogradnjah in pred kratkim adaptiranih objektih ni zaseden. V njih nihče ne stanuje. In situacija naj bi bila enaka tudi drugje po Ljubljani, ne samo na Prulah. Tako mi vsaj pripovedujejo prijatelji in kolegi.

Po drugi strani lahko skoraj vsak dan beremo v medijih koliko mladih in mladih družin ne more najti stanovanja za nakup ali najem. Tako ostajajo pri starših, da ne rečem na cesti. Nad to anomalijo na eni strani prazna stanovanja in na drugi strani ljudje, ki jih iščejo, bi se morala vsaka vlada, ki ji je kaj do dobrobiti državljanov odzvati in poiskati rešitve. To upravičeno pričakujemo. Seveda pa tudi upravičeno pričakujem, da bodo te rešitve  skladne s principi svobodnega tržnega gospodarstva in spoštovanja človekovih pravic, med katere štejem tako kot vsi demokratično misleči ljudje tudi pravico do lastnine in upravljanja z njo.

Vlada dr. Goloba je problem nezasedenih stanovanj in njihovih iskalcev, ki pa stanovanja ne morejo najti, sicer zaznala, vendar osnutek zakona, ki naj bi to problematiko urejal, ni skladen s spoštovanjem človekovih pravic in pravili svobodnega trga. Vsaka moderna, demokratična družba spoštuje pravico posameznika do lastnine in svobodnega razpolaganja z njo. Spoštuje ekonomsko svobodo posameznika. Nanjo moramo gledati kot na pomemben faktor v sodobni ekonomiji, saj je v tesni korelaciji z gospodarsko uspešnostjo države. Neodvisne in objektivne  analize (Index of Economic Freedom, ki ga zainteresirani bralec lahko najde na spletu) namreč jasno kažejo, da višja kot je ekonomska svoboda, večji je tudi BDP na prebivalca.

Na žalost moram ugotoviti, da je ekonomska politika sedanje slovenske vlade napačna že od samega začetka. To jasno kaže padanja indeksa ekonomske svobode. Ko je sedanja vlada prevzela dolžnosti leta 2022, je bil indeks ekonomske svobode za Slovenijo 70,5. S tem indeksom, ki je posledica ekonomske politike Janševe vade, se je Slovenija prvič uvrstila med države s pretežno svobodnim gospodarstvom, kot so npr.: Švica, Nemčija in ZDA, vendar tudi nekatere postkomunistične države kot so Estonija, Litva in Češka. Potem pa, ko je posle prevzela sedanja vlada, je šlo samo strmo navzdol. Indeks ekonomske svobode za Slovenijo je v letu 2023 padel na 68,5 in z letošnjim letom na 65,9. Tako smo potonili globoko med ekonomsko omejeno svobodne države. To se je odražalo tudi v gospodarski rasti na zaposlenega, ki se je občutno zmanjšala. Ukrepi, ki jih vlada dr. Goloba pripravlja, bodo nedvomno še občutno zmanjšali ekonomsko svobodo prebivalcev Republike Slovenije in nas še globlje potisnil med gospodarsko manj uspešne države.

Ne morem si misliti, da tudi v vladi kdo ne vidi, kam nas načrtovani ukrepi v stanovanjski politiki vodijo. Zato se mi postavlja vprašanje, kaj skuša vlada s temi ukrepi resnično doseči. In ne morem si kaj, da v ukrepih vlade dr. Goloba ne bi videl vzporednic z načinom vladanja dveh totalitarnih sistemov. Enega vodi ruski predsednik Putin in drugega kitajski predsednik Xi. V obeh državah bivšim Sovjetski zvezi sedaj Rusiji in Kitajski so njihovi komunistični voditelje izvedli »perestrojko«. Reformirali so gospodarstvo in v okviru teh reform dopustili privatno lastnino. Dopustili so celo da so se pojavili bogataši – tajkuni, ki imajo vsaj formalno v lasti znatno premoženje. Ohranili pa so totalitarni sistem in tako z njemu lastnimi ukrepi dejansko, ohranjajo popolno kontrolo nad formalno sicer privatno lastnino. Načrtovani ukrepih vlade dr. Goloba na stanovanjskem področju se mi zdijo, kot da bi sledili politični praksi obeh totalitarnih sistemov. Kaj v resnici skuša vlada  z njimi doseči, ne vem, upam pa, da so le spodrsljaj in ne pomembna sprememba v vladni gospodarski politiki.

Jasno je, da imamo v Sloveniji pri gospodarjenju s stanovanji problem. Vendar bi vlada, ki spoštuje demokratične metode in svobodno gospodarstvo, ta problem reševala s spodbujanjem, ki bi vodilo do družbeno bolj sprejemljivih rešitev, nikakor pa ne s prepovedmi. Te nas vodijo nazaj v totalitarno družbo. In tega me je resnično strah. Najprej omejevanja gospodarjenja z lastnino in nato nacionalizacije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine