16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Se borec ISIS iz Velike Kladuše, ki je na Interpolovi rdeči listi, vrača iz Sirije nazaj v BiH? Koliko se jih bo vrnilo v Slovenijo?

»Bosna in Hercegovina je prejela poimenski seznam desetih nekdanjih borcev ISIS, ujetih v Siriji, ki bi jih morali izročiti naši državi«, je za bosanski spletni portal Avaz povedal minister za varnost BiH Dragan Mektić. Sprejem ujetnikov s poreklom iz BiH, je del sodelovanja BiH in ZDA. Slednje so pozvale države, naj sprejmejo in procesirajo pred domačimi sodišči vse tiste, ki so šli v vojno v Sirijo.

Lažni dokumenti

Mektić poudarja, da je bilo doslej ugotovljeno, da osem oseb ni državljanov BiH, dve pa sta v postopku preverjanja. Eden je Ibro Ćufurović (24) iz Velike Kladuše, ki je bil pastir pri Huseinu Bilalu Bosniću, obsojenem za terorizem. Ćufurović je v Sirijo odšel leta 2013, za njim pa je bila nato razpisana rdeča Interpolova tiralica.

Vendar je zanj in še za neko drugo osebo za zdaj težko opraviti poizvedbe.

»Iz Agencije za identifikacijo dokumentov BiH smo prejeli obvestilo, da ti dve osebi nista imeli dokumentov BiH, da sta verjetno prišli iz BiH z lažnimi dokumenti,« pravi Mektić.

Zaporne kazni

Odvisno od trajanja preverbe bodo z ZDA precizirane podrobnosti vrnitve bosanskih državljanov iz Sirije, ki so kršili Kazenski zakonik BiH, za kar jim grozi do deset let zapora.

Mektić je še povedal, da se preverjajo podatki tudi za ženske in vdove borcev ISIS iz BiH, ki so izrazile željo po vrnitvi v državo.

Obstaja mehanizem za sodno procesiranje

Na pobudo Fahrudina Radonćića, vodje SBB in nekdanjega ministra za varnost, je BiH prva država v regiji, ki je s spremembo kazenskega zakonika v letu 2014 prepovedala odhod na vojna območja in za to uvedla sankcije.

Če zakona ne bi spremenili, bi se lahko zgodilo, da bi bili vojaki ISIS ob prihodu v BiH svobodni državljani, saj ne bi bilo pravne podlage za kazenski pregon.

Koliko se jih vrača v Slovenijo?

Ker nas je zanimalo, če se kdo od borcev ISIS, ki so na Interpolovem rdečem seznamu, vrača tudi v Slovenijo, smo poslali novinarsko vprašanje odgovornim na policijo. Prav tako nas je zanimalo, kaj se bo zgodilo s potencialnimi vrnjenimi borci ISIS. Bodo, tako kot v BiH, procesirani na naših sodiščih?

“Slovenska policija nima podatkov o slovenskih državljanih, ki bi bili zajeti kot pripadniki Islamske države v Siriji,” so nam danes odgovorili s slovenske policije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine