11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Se bo znižala tudi naročnina RTV Slovenije?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Predvidevam, da bo sorazmerno nižja mesečna naročnina: Enodnevna opozorilna stavka novinarjev RTV Slovenija bo 23. maja,” je na Twitterju komentiral direktor Ukoma Uroš Urbanija – člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija so se namreč izrekli za enodnevno opozorilno stavko, poroča MMC. Med zahtevami so uredniška in institucionalna avtonomija ter odstop dela vodstva RTV-ja, so še zapisali. Vodstvo RTVS se je odzvalo s sporočilom za javnost, v katerem med drugim navajajo, da odločitev za stavko enega od treh sindikatov na RTV Slovenija obžalujejo. “V vodstvu RTV Slovenija smo prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte prvenstveno reševati z neposrednim dialogom, zato generalni direktor ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na RTV Slovenija. Vrata vodstva ostajajo odprta za pobude in konstruktivne pogovore,” so zapisali.

Člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija so se izrekli za enodnevno opozorilno stavko, ki bo potekala 23. maja. Po še neuradnih podatkih MMC-ja je bila udeležba na glasovanju 64-odstotna, za stavko pa je glasovalo 96 odstotkov sodelujočih. Na MMC-ju so pojasnili, da so iz sindikata sporočili, da bodo stavkali iz solidarnosti do zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija in v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, “ki jim poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta poklicna integriteta, verodostojnost javne ustanove.” 

Sporočili so še, da so v koordinaciji mnenja, da je ugled javne RTVS zaradi škodljivih programskih in kadrovskih potez vodstva ter političnega prevzema programskega in nadzornega sveta močno načet. Med zahtevami tako navajajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkoviča ter predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča. Zamenjali bi torej “tistih par”, ki ideološko ne pripadajo pravi strani – politični prevzem programskega in nadzornega sveta se jim namreč ne zdi prav nič problematičen, kadar imajo večino “njihovi”. MMC še piše, da pričakujejo dogovor o kadrovski politiki, ki bo zagotovil dovolj zaposlenih na RTV Slovenija – dobrih tisoč zaposlenih očitno ni dovolj. Članov novinarskih sindikatov je sicer 428, tako da je glasovalo 274 članov – če izračunamo, da je za stavko glasovalo 264 od čez tisoč zaposlenih, bi težko rekli, da gre za večino.

“Predvidevam, da bo sorazmerno nižja mesečna naročnina: Enodnevna opozorilna stavka novinarjev RTV Slovenija bo 23. maja,” je na Twitterju komentiral direktor Ukoma Uroš UrbanijaJanez Janša pa se je začudil, da sta ob neprimernih izjavah Mirana Ališiča Aktiv novinarjev in sindikat RTV Slovenije kar tiho. “Nobenih pritožb in protestov,” je vprašal Janša. Ališič je namreč na portalu hokuspokus zapisal: “Zakaj nismo Jadranke Rebernik takrat v Egiptu zamenjali za čredo kamel!” Če bi tako govoril o kakšni izmed “njihovih” novinark, bi seveda vsi skočili na noge – kar pa se pri “enih par” ne zgodi. Po mnenju Ališiča “na RTV/TVS ni bilo nikoli dobro. Niti na Moša Pijadovi, niti na Kolodvorski. Toda ta oblast je to hišo pripeljala na rob propada.” Voditelj Formule 1 je že leta 2015 napisal, da RTVS že dolgo vodijo nekompetentni in nesposobni ljudje, ki se jim o moderni medijski podobi uspešnega javnega medija še sanja ne. “Moje nepričakovano in nenadno slovo od mikrofona in kamer na RTVS pa je logična posledica popolne odsotnosti občutka za gledalce, poslušalce pa tudi sodelavce in program, ki ga ima rada velika skupina gledalcev in poslušalcev,” se je pritožil na svoji spletni strani. RTVS je med drugim tudi označil za javno televizijo, ki jo prisilno plačujejo gledalci.

 

Vodstvo RTVS napoved stavke enega od treh sindikatov obžaluje

Vodstvo RTV Slovenija je v sporočilu za javnost zapisalo, da bo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve novinarskega sindikata podrobno proučilo. “Napoved stavke enega od treh sindikatov obžalujemo in opozarjamo, da generalno vodstvo že vodi pogovore za dvige plač najnižje plačanih zaposlenih,” so sporočili. Ob tem so še zapisali, da se zavedajo, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo v vodstvu spoštujejo, vendar mora biti izvedena v skladu z zakonodajo. “V vodstvu RTV Slovenija bomo pogoje in zakonitost napovedane stavke novinarskega sindikata pravno preučili in ob morebitnih odstopanjih ukrepali v skladu z zakonodajo,” so pojasnili. V vodstvu RTV Slovenija so prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte prvenstveno reševati z neposrednim dialogom, zato generalni direktor ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na RTV Slovenija. “Vrata vodstva ostajajo odprta za pobude in konstruktivne pogovore,” so še izpostavili v sporočilu za javnost.

“Ob tem opominjamo, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede. Gre za delovna mesta, kot so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji, garderoberji … Nekateri izmed njih namreč ne dosegajo niti minimalne plače, zato razliko do le-te javni zavod doplačuje. Generalnemu vodstvu je ključno, da najprej uredi plače tistih, ki so na plačni lestvici najnižje uvrščeni,” se je vodstvo RTVS odzvalo na napovedano opozorilno stavko enega od treh sindikatov na RTV SLO.

Sorodne vsebine