17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

SDS: Znižati davek na dodano vrednost (DDV) na predkrizno raven

“Predlagamo znižanje DDV-ja na predkrizno raven. Manj za davke – več za vas,” pravijo v svojem programu za področje financ v SDS.

V Slovenski demokratski stranki se zavzemajo za znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na predkrizno raven. Sredi leta 2013, v času vladanja Alenke Bratušek, so bile določene višje stopnje DDV. Splošna stopnja se je povečala z 20 odstotkov na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Takratna vlada Alenke Bratušek je navedla, da gre v tem primeru za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance. Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV, ki jo je leta 2015 potrdila koalicija pod vladanjem Mira Cerarja, je bila po oceni Slovenske demokratske stranke povsem nepotrebna, nerazumljiva in socialno krivična. 

Osnovnim življenjskim potrebščinam, med katere spadajo otroška oblačila, obutev, osnovni življenjski proizvodi, gasilska oprema ipd. bi znižali DDV na samo 5. Evropska ureditev namreč omogoča, da imajo države več znižanih davčnih stopenj.

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Andrej Šircelj je prepričan, da ima predlog vpliv na padec cen izdelkov in storitev ter pozitiven ukrep na družinski proračun, ob tem pa ne bi ogrozil javnih financ. 

Celoten program s številnimi ukrepi si lahko preberete tukaj

Zadnje novice

Sorodne vsebine