17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

SDS: Zavarovali bomo Slovenijo!

V Slovenski demokratski stranki na prvo mesto postavljajo interese slovenskih državljank in državljanov. “Če bi bilo varovanje meja v naši pristojnosti, bi bilo za zaščito in varnost naših državljanov in slovenske suverenosti ustrezno poskrbljeno,” pravijo v Slovenski demokratski stranki in dodajajo:

“V zadnjem mesecu prihaja do vse več ilegalnih prehodov južne meje, kar nakazuje na to, da se balkanska migrantska pot ponovno odpira. Dotok migrantov je stalen, čeprav v tem trenutku ni tako masoven, kot je bil leta 2015. Že pred tremi leti je bilo jasno, da so zunanje meje Evropske unije krhke in da je bila Evropa na masoven prihod migrantov nepripravljena. Nepripravljena pa je bila tudi Slovenija, ki jo je vodila vlada Mira Cerarja.

Migracije, kot smo jim priča sedaj, niso le humanitaren in družbeni problem, temveč gre za resen ekonomski in socialni problem. Posledice levičarskih pogledov na migrantsko politiko, ki jo pod pretvezo strpnosti tako v Evropi kakor tudi v Sloveniji zagovarjajo socialisti, lahko vidimo na primeru številnih, nekoč razmeroma varnih zahodnoevropskih držav. V njih beležimo znatno povečanje števila nasilnih in kriminalnih dejanj, predvsem pa se je povečalo število terorističnih groženj in dejanskih napadov. Slovenija se lahko, ob pravočasnem sprejetju ustrezne migrantske politike ter doslednemu delu policije in pravosodnih organov, takšni varnostni situaciji povsem izogne.

V zadnjem poročilu o stanju glede migracij, ki ga je Evropska komisja predstavila 16.5.2018 le ta opozarja, da »razmere ostajajo nestabilne zaradi nenehnega migracijskega pritiska, kot je razvidno iz nedavnega povečanja števila prihodov po vzhodnosredozemski in zahodnosredozemski poti. Zato mora biti celotna EU ustrezno pozorna in pripravljena, da se odzove na morebitno sezonsko povečanje migracijskega pritiska ali njegove spremembe«

Ne s strani vlade ne s strani medijev ni bilo zaslediti, da gre za resen problem, ki je tik pred našimi vrati. Celo nasprotno, stanje se poskuša prikazati kot obvladljivo in povsem nenevarno. V Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da gre za zelo resno vprašanje, na katerega se je potrebno nemudoma odzvati z največjo odgovornostjo. Javnost mora biti obveščena o dejanskem stanju, za kar so dožni poskrbeti tako vlada kot mediji.

Spričo neugodnih in zaskrbljujočih ugotovitev Evropske komisije in informacij, ki prihajo iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, ponovno opozarjamo in apeliramo, da morajo slovenske oblasti zaščititi schengensko mejo in preprečiti vstop nezakonitim prebežnikom. Takoj je potrebno povečati pripravljenost na južni meji. Opustitev zaščite naših meja bi ogrozila varnost Slovenije.

Slovenska demokratska stranka je pred časom predlagala niz zakonov in ukrepov, ki bi pomembno izboljšali varnostno situacijo v državi, vendar je te predloge vlada Mira Cerarja brez prepričljivih argumentov zavrnila.

Skladno s tem za zaščito naših meja, državljank in državljanov, ob prevzemu vlade, predvidevamo naslednje ukrepe:

• dosledno izvajanjee schengenskega mejnega režima na južnji meji,
• preprečevanje nezakonitih prehodov meje. Varovanje meje bo policija izvajala v sodelovanju s slovensko vojsko in po potrebi tudi s pomočjo mednarodnih enot za te namene,
• prenova azilne zakonodaje na način zaostritve pogojev za pridobitev mednarodno zaščite oziroma azila in skrajšanje čakanja o odločanju glede upravičenosti do mednarodne zaščite oz. azila (po vzoru nekaterih drugih držav, kot so Republika Češka, Republika Slovaška, Republika Madžarska in Republika Poljska)
• podelitev azila za določen čas. Po preteku določenega obdobja se bo upravičenost do azila ponovno preverjala. Zakon bo prejemnikom azila poleg pravic naložil tudi pogodbene obveznosti (npr. učenje slovenskega jezika in kulture s preizkusom znanja, v okviru možnosti pa tudi plačevanje stroškov nastanitve …)
• V primeru storitve kaznivega dejanja bo azilant nemudoma izgnan z države.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine