8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

SDS vložila popravljen predlog posvetovalnega referenduma glede priznanja Palestine, DZ pa naj bi kljub temu glasoval o tem? To bi bil državni udar!

Piše: G. B. 

Kot kaže, bi lahko poslanci DZ kljub vloženi zahtevi za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine vseeno glasovali. Kar bi bilo sicer protizakonito in protiustavno, a to predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič niti ne moti preveč. 

DZ danes na izredni seji razpravlja o priznanju Palestine. Premier Robert Golob je priznanje označil za predpogoj za pogajanja o rešitvi dveh držav. Koalicija je predstavila argumente za priznanje, opozicijska NSi je napovedala, da ne bo proti. SDS je med sejo znova vložila predlog posvetovalnega referenduma, njeni poslanci pa so zapustili sejo.

Premier Golob je ob ponovni vložitvi predloga “popenil”

Tik pred začetkom seje je SDS umaknil predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, ki ga je vložil v ponedeljek. Med sejo pa je stranka vložila nov predlog za posvetovalni referendum, kar pomeni, da DZ o sklepu vlade o priznanju danes ne more glasovati. Če seveda sploh velja teza, da je Slovenija pravna država, saj se vse glasneje pojavljajo govorice, da bo glasovanje vseeno na dnevnem redu.

Premier Golob je ob začetku seje izrazil zadovoljstvo, da si je SDS premislil, in da je, kot je dejal, zmogel dovolj treznosti, da je umaknili predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine. Po vnovični vložitvi predloga pa je bil kritičen: “Janša je danes spet pokazal, kakšne so njegove vrednote. Prav je, da to Slovenija vidi.” Predsednik vlade je sicer orisal priznavanje Slovenije za priznanje, ki se je po njegovih besedah začelo že februarja. “Naš namen ni bil, da se skrijemo pod okrilje Španije, Norveške in Irske, naš namen je bil, da postopek izpeljemo suvereno, ponosno in samostojno,” je poudaril. Slovensko priznanje je po njegovih besedah pomembno, ker je predpogoj za pogajanja o rešitvi dveh držav.

Jožef Horvat je v imenu poslanske skupine NSi obsodil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, obenem pa tudi nesorazmeren odgovor Izraela. Bil je kritičen do slovenske zunanje politike v Varnostnem svetu ZN, pa tudi do tega, da bo Slovenija Palestino priznala sama in ne v večji skupini držav. “Cilj vlade ni zmanjšanje trpljenja Palestincev, ampak je priznanje Palestine intonirano z evropskimi volitvami.” Napovedal je, da poslanci NSi ne bodo nasprotovali predlogu vlade za priznanje Palestine.

Predrag Baković (SD) je kot glavni razlog, da je Bližnji vzhod na sedanji točki navedel popolno odsotnost mirovnega procesa. Kot je pojasnil, želi Slovenija s priznanjem med drugim dati nov zagon mirovnim pogajanjem in okrepiti zmerne sile na obeh straneh. “Čakanje na konec konflikta bi pomenilo podaljševanje konflikta v Gazi,” je opozoril.

Matej Tašner Vatovec (Levica) je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del vala priznanja Palestine v evropskih državah. “Ta trenutek je zgodovinski, prelomen in odgovornost za vse nas, da skušamo premakniti naprej bližnjevzhodni mirovni proces,” je še menil. Predlog SDS za posvetovalni referendum je Tašner Vatovec označil za legitimacijo apartheida in genocida ter potezo, ki gre proti interesom Slovenije in v korist Izraela.

“Do konca današnje seje bo ugasnilo še nekaj deset otroških življenj,” je razmere v Gazi v imenu poslanske skupine Svobode ponazorila Tamara Vonta. Priznanje je po njenih besedah najboljše jamstvo za mirno prihodnost in sobivanje Izraelcev in Palestincev. Odpravlja tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem. Priznanje bo spodbudilo tudi nadaljevanje reforme palestinske oblasti, je dejala.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine skuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, ter da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene. Dejal je, da je SDS vladi s posvetovalnim referendumom želela ponuditi 30 dni časa, da se opravi razmislek in se priznanje opravi v najbolj primernem trenutku. Poudaril je, da DZ, potem ko je SDS vložila nov predlog posvetovalnega referenduma, o priznanju danes ne more glasovati. “Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala,” je še sporočil Janša, poslanci SDS pa so nato zapustili sejo.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je to potezo označila za eklatantno zlorabo posvetovalnega referenduma.

Sejo so nato za krajši čas prekinili, zdaj se nadaljuje z razpravo poslancev.

Če bo do glasovanja vendarle prišlo, bo to povsem eklatantna uzurpacija pravnega reda, pravniški banditizem ter tako rekoč državni udar, saj bi bil pravni red s tem dejanjem suspendiran.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine