9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

SDS: V zdravstvu bomo naredili red, nedopustne čakalne dobe bomo skrajšali v treh mesecih!

S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku, pravijo v SDS za področje zdravstva.

V SDS obljubljajo, da bodo pristopili k interventnim ukrepom za skrajševanje čakalnih dob. Nedopustne čakalne dobe bodo skrajšali v treh mesecih. 

“Med izvajalci bomo sprostili konkurenco in posledično zagotovili večjo prijaznost in kakovost storitev. Določili bomo mrežo zdravstvenih zmogljivosti, na razpise za zdravstvene programe se bodo lahko prijavili vsi usposobljeni (licencirani) izvajalci zdravstvenih storitev. Zdravstvene zavode bomo preoblikovali tako, da bodo glede kadrovske in plačne politike bolj samostojni, a obenem nosili večjo odgovornost,” pravijo v SDS.

Za zagotovitev nekoruptivnega in konkurenčnega javnega naročanja ter za sodelovanje in izmenjavo kadrov bodo v SDS vzpostavili holdinško sodelovanje zdravstvenih zavodov, državne bolnišnice in klinike pa bodo vključili v sistem evropskih referenčnih centrov, tako da se slovenskim bolnikom zagotovi zdravljenje tudi redkih bolezni.

“Jasno bomo določili seznam vseh pravic iz zdravstvenega zavarovanja, ki morajo biti zavarovancem vedno na voljo brez nepotrebnega odlašanja. Vzpostavili bomo temelje za varnejšo medicinsko obravnavo in sistemsko uredili pravice do odškodnine pri neugodnih izidih zdravljenja,” še obljubljajo v SDS in dodajajo:

“Nemudoma bomo pričeli vzpostavljati sistem dolgotrajne oskrbe, tako da bo vsak starostnik lahko užival dostojno in varno starost. S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku.”

Celoten program za področje zdravstva preberite tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine