13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

SDS: Poslanski mesti za Slovence v zamejstvu in po svetu

Več kot pol milijona Slovencev je v zamejstvu in drugod po svetu in vsi so veliko bogastvo Slovenije. Vlada, ki jo bo vodila SDS, bo zanje v slovenskem parlamentu zagotovila poslanski mesti, so zapisali v SDS v programu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Damijan Terpin, član deželnega vodstva stranke Slovenska skupnost iz Trsta in podpredsednik Svetovnega Slovenskega kongresa, pravi:

“Drage rojakinje in rojaki, lepo vas pozdrav v imenu Slovencev, ki živimo v zamejstvu in zdomstvu. Ta nagovor sem vam želel podati v nekoliko bolj lahkotni ali bolj zabavni obliki. Potem pa sem se spomnil, da v slovenski politiki zabavljača že imamo, in to poklicnega, zato zbijanje političnih šal prepuščam njemu. Želel sem vam povedati, da je Slovencev v zamejstvu in zdomstvu kar pol milijona. To je velika številka. To mora biti pomembno ne samo za nas, ampak predvsem za slovensko vlado in za poslance Državnega zbora. Mi moramo čutiti pomoč naše matične domovine in njenih institucij. Ne samo tisto finančno pomoč, ki je potrebna, ampak predvsem politično pomoč takrat, ko se mi borimo za naše pravice, za uveljavljanje naših narodnih pravic v državah, v katerih živimo. Žal je prav ta pomoč manjkala v zadnjem mandatu Mira Cerarja. Slovenci v Italiji smo se borili, da bi dosegli volilni zakon, ki bi nam omogočil, da si sami izberemo poslanca v italijanskem parlamentu in da nam ga ne izbere, kot se je dogajalo doslej, komunistična partija in njeni nasledniki v vseh teh letih. Sredi tega našega boja je prišel minister Erjavec v Trst in izjavil, da niti ni pomembno, kako je slovenski poslanec v Rimu izvoljen, ni važno, kdo ga je izvolil, važno je, da je izvoljen. To je zelo neumna politična izjava, ki je diskreditirala vsa naša prizadevanja, da bi dosegli to dodatno pravico, in seveda je nismo dosegli. Zato sem že takrat dejal in še enkrat ponavljam. Če nam slovenska država že noče pomagati, naj vsaj molči in nam ne škodi. Mislim na to vlado in na to politično večino v Državnem zboru, ki se ni izkazala v razmerju do nas. Zato so potrebne spremembe, potrebno je iti na volitve, potrebno je, da SDS zmaga volitve in da stvari obrnemo na bolje.

Slovenska demokratska stranka in njen predsednik Janez Janša sta že dokazala, da jim je tudi za Slovence v zamejstvu in tudi za Slovence v zdomstvu in da smo mi tudi del narodovega telesa. To garancijo imamo, ker je vse to že bilo v preteklosti v času naše vlade dokazano in izkazano. Zato je nujno, da volivci podpremo SDS in spremenimo politično situacijo v Sloveniji, tudi v prid Slovencev v zamejstvu in zdomstvu.

Slovenska demokratska stranka bo vztrajala, da je potrebno najprej poskrbeti za Slovenijo in Slovence, ne glede na to, kje ljudje slovenskih korenin živijo. Več kot pol milijona Slovencev je v zamejstvu in drugod po svetu in vsi so veliko bogastvo Slovenije. V prvi vladi, ki jo je vodila Slovenska demokratska stranka, je že bil sprejet krovni zakon za Slovence zunaj njenih meja. Nova vlada, ki jo bo prav gotovo vodila SDS, bo pozornost do teh ljudi nadgradila tako, da bomo v parlamentu zagotovili poslanski mesti za Slovence v zamejstvu in po svetu. Mnogi ljudje slovenskih korenin bi se zaradi kritičnih razmer v državah, kamor so se bili prisiljeni preseliti zaradi komunističnega terorja v nekdanji Jugoslaviji, radi vrnili v Slovenijo. Spremljamo pretresljive zgodbe teh ljudi. Krovni zakon že omogoča tovrstno vračanje  in SDS bo poskrbela, da bodo imeli Slovenci iz Venezuele, Argentine in drugih propadlih držav možnosti, prioriteto ter ustrezno pomoč, da se vrnejo v Slovenijo. SDS bo ustvarjala pogoje, da mladi in izobraženi ljudje ostajajo doma in da uspešni Slovenci, ki živijo in delajo po svetu, v Sloveniji ponovno vidijo svojo priložnost.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine