11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

SDS najmočnejša v mestih in na podeželju, kažejo končni rezultati lokalnih volitev

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Končni rezultati lokalnih volitev 2022. Stranka SDS ostaja prepričljivo najmočnejša tako v mestih kot na podeželju. Gibanje Svoboda in stranka SD so izrazito mestne, Nova Slovenija in Stranka SLS pa podeželske stranke. Le SDS ima pretežno uravnotežen rezultat tako v mestu kot na vasi,” je zapisal Janez Janša.

Slovenski volivci in volivke so konec novembra odločali o tem, kdo bo vodil naše občine, kdo bodo predstavniki v mestnih in občinskih svetih, volili pa smo tudi člane krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Končni rezultati so potrdili, da je velika zmagovalka lokalnih volitev SDS, ki je dosegla daleč največje število mandatov v občinskih svetih.

Ob zapisu pa je predsednik stranke SDS Janez Janša objavil še graf o številu izvoljenih v občinski svet in mestni svet glede na volilni sistem, ki dokazuje, da stranka SDS ostaja prepričljivo najmočnejša tako v mestih kot na podeželju.

Lokalne volitve (foto: FB, Janez Janša)

Janša je v svoji izjavi po volitvah povedal, da je SDS že petič zapored zmagala lokalne volitve, s podporo stranke pa je bilo izvoljenih 53 županskih kandidatov, 9 se jih je uvrstilo v drugi krog. Dejal je, da so lokalne volitve za stranke, ki niso le muhe enodnevnice, enako pomembne kot državnozborske ali pa celo bolj. Dodal je, da podatki kažejo, da bo SDS petič zapored zmagovalka volitev v občinah, kjer se mandati v občinske in mestne svete delijo proporcionalno. “Na zadnjih lokalnih volitvah je bilo na listah SDS v celotni Sloveniji izvoljenih 632 svetnikov, trenutno pa podatki kažejo, da je samo po proporcionalnem sistemu izvoljenih že več kot 500 svetnikov. To je brez svetnikov, ki so voljeni po večinskem volilnem sistemu,” je volitve občinskih in mestnih svetnikov komentiral Janša.

Predsednik SDS je komentiral tudi volitve županov: “Pred 4 leti je bilo v 1. krogu izvoljenih 52 županov, ki so kandidirali s podporo SDS. Trenutno je že izvoljenih 53 kandidatov, ki jih podpira naša stranka.” Na koncu je dodal, da nekoliko skrbi nizka volilna udeležba. Navedel je dva objektivna razloga. Eden je gostota volitev. Dejal je, da s tega vidika obžalujemo, da danes ni potekal tudi referendumski dan: “To bi bilo lažje in cenejše za vse.” Drugi pa je, da je bilo 51 županov in županj brez konkurence.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine