30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

SDS: Na prvo mesto postavljamo interese slovenskih državljank in državljanov

V Slovenski demokratski stranki na prvo mesto postavljamo interese slovenskih državljank in državljanov. Ko bo varovanje meja v naši pristojnosti, bo za zaščito in varnost naših državljanov in slovenske suverenosti ustrezno poskrbljeno, pravijo v SDS za področje varnosti in policije.

Že pred tremi leti je bilo jasno, da so zunanje meje Evropske unije krhke in da je bila Evropa na masoven prihod migrantov nepripravljena. Nepripravljena pa je bila tudi Slovenija, ki jo je vodila vlada Mira Cerarja. Migracije, kot smo jim priča sedaj, niso le humanitaren in družbeni problem, temveč gre za resen ekonomski in socialni problem. Posledice levičarskih pogledov na migrantsko politiko, ki jo pod pretvezo strpnosti tako v Evropi kakor tudi v Sloveniji zagovarjajo socialisti, lahko vidimo na primeru številnih, nekoč razmeroma varnih zahodnoevropskih držav. V njih beležimo znatno povečanje števila nasilnih in kriminalnih dejanj, predvsem pa se je povečalo število terorističnih groženj in dejanskih napadov.

V zadnjem poročilu o stanju glede migracij, ki ga je Evropska komisija predstavila 16. 5. 2018, le-ta opozarja, da »razmere ostajajo nestabilne zaradi nenehnega migracijskega pritiska, kot je razvidno iz nedavnega povečanja števila prihodov po vzhodnosredozemski in zahodnosredozemski poti. Zato mora biti celotna EU ustrezno pozorna in pripravljena, da se odzove na morebitno sezonsko povečanje migracijskega pritiska ali njegove spremembe.«

Ne s strani vlade ne s strani medijev ni bilo zaslediti, da gre za resen problem, ki je tik pred našimi vrati. Celo nasprotno, stanje se poskuša prikazati kot obvladljivo in povsem nenevarno. V Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da gre za zelo resno vprašanje, na katerega se je treba nemudoma odzvati z največjo odgovornostjo. Javnost mora biti obveščena o dejanskem stanju, za kar so dožni poskrbeti tako vlada kot mediji, navajajo v SDS in dodajajo:

“Slovenska demokratska stranka je pred časom predlagala niz zakonov in ukrepov, ki bi pomembno izboljšali varnostno situacijo v državi, vendar je te predloge vlada Mira Cerarja brez prepričljivih argumentov zavrnila.
Skladno s tem za zaščito naših meja, državljank in državljanov ob prevzemu vlade predvidevamo naslednje ukrepe:
•    Dosledno izvajanje schengenskega mejnega režima na južni meji.
•    Preprečevanje nezakonitih prehodov meje. Varovanje meje bo policija izvajala v sodelovanju s slovensko vojsko in po potrebi tudi s pomočjo mednarodnih enot za te namene.
•    Prenova azilne zakonodaje na način zaostritve pogojev za pridobitev mednarodne zaščite oziroma azila in skrajšanje čakanja o odločanju glede upravičenosti do mednarodne zaščite oz. azila (po vzoru nekaterih drugih držav, kot so Republika Češka, Republika Slovaška, Republika Madžarska in Republika Poljska).
•    Podelitev azila za določen čas. Po preteku določenega obdobja se bo upravičenost do azila ponovno preverjala. Zakon bo prejemnikom azila poleg pravic naložil tudi pogodbene obveznosti (npr. učenje slovenskega jezika in kulture s preizkusom znanja, v okviru možnosti pa tudi plačevanje stroškov nastanitve …).
•    V primeru storitve kaznivega dejanja bo azilant nemudoma izgnan z države.”

V SDS ugotavljajo, da se policija iz nekdanje Ljudske milice ni uspela v celoti preoblikovati v sodobno politično neobremenjeno policijo. Tako lahko med današnjimi policisti še vedno najdemo tudi take, ki zagovarjajo nekdanji komunistični režim, in take, ki imajo v svojih pisarnah obešene slike diktatorja Tita. Zato obljubljajo, da bodo takoj po prevzemu vlade izvedli nujne ukrepe za depolitizacijo policije in za normalizacijo pogojev dela policije, kar bo prineslo izboljšanje varnostnega stanja v državi in povrnitev zaupanja državljanov v delo policije.

“Takoj bomo preklicali vse tajne predpise in omogočili nadzor nad delom policije s strani ustreznih nadzornih komisij, vsi, ki ne bodo delovali v skladu s predpisi in demokratičnimi normami, bodo nemudoma suspendirani, za policiste pa bomo uvedli pošteno kadrovsko in plačno politiko,” še pravijo v SDS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine