10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

SDS: Gospodarno odločitev glede projekta 2. tir bo morala sprejeti prihodnja vlada

Danes je že drugič potekal referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, in sicer tri tedne pred predčasnimi državnozborskimi volitvami.

Ob tem v Slovenski demokratski stranki opozarjajo na neracionalno in negospodarno trošenje davkoplačevalskega denarja tako ob vnovičnem glasovanju kot tudi ob morebitni uveljavitvi zakona.

“V SDS smo že večkrat jasno poudarili, da se zavzemamo za gradnjo drugega tira, vendar pa nasprotujemo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot si ga je zamislila vlada Mira Cerarja. Prepričani smo, da je celotna investicija vodena nepravilno in netransparentno, cena projekta, ki je določena kar z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalke in davkoplačevalce in jasno kaže, da se želi iz tega projekta finančno napajati omrežje Foruma21.

Tudi tako nizka udeležba na vnovičnem glasovanju kaže, da so volivke in volivci pokazali rdeč karton neracionalni porabi davkoplačevalskega denarja. Zaradi tesnega izida pa očitno vse do razglasitve uradnih končnih rezultatov ne bo znano, ali je ta zakon vsaj na simbolni ravni dobil podporo ali ne. Prepričani smo tudi, da bi volivke in volivci, v kolikor bi referendum potekal sočasno s predčasnimi parlamentarnimi volitvami, zakon s prepričljivo večino zavrnili. Na Državni volilni komisiji je samo predstavnik SDS glasoval za sočasno odločanje z volitvami, vsi ostali iz drugih parlamentarnih strank pa so bili proti, rezultat glasovanje je bil 5 proti 1, čeprav so vsi razumni razlogi govorili za združitev volitev in referenduma na isti dan.

V SDS menimo, da Slovenija potrebuje posodobitev železniške infrastrukture v celoti, ne samo med Koprom in Divačo. V kolikor nam bodo volivke in volivci zaupali mandat za vodenje države, bomo ob podpori stroke optimizirali stroške izgradnje in poskrbeli za hitrejšo izvedbo prenove in novogradenj železniške infrastrukture, vključno s progo med Divačo in Koprom,” so še zapisali v stranki SDS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine