23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

SDS bo predlagala posvetovalni referendum o priznanju Palestine

Piše: G. B. 

Največja opozicijska stranka SDS bo danes predlagala posvetovalni referendum o priznanju Palestine, so za STA potrdili v stranki. S tem bi odložili odločanje o priznanju, ki je sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora.

Po poročanju spletnega portala N1 naj bi SDS predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložila med popoldansko sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo razpravljali o predlogu sklepa vlade, da državni zbor prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Možnost za vložitev predloga za posvetovalni referendum imajo sicer do torkovega glasovanja na seji državnega zbora. Da bi SDS s predlogom uspela, ne gre pričakovati, bi pa odložila končno odločanje o priznanju Palestine.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je možnost predloga za posvetovalni referendum, v četrtek omenila med manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim sklep vlade ni pogodu. Po njenih besedah bi s tem odločanje v DZ odložili za 30 dni. V skladu s poslovnikom DZ se predlog posvetovalnega referenduma uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa je predvidena še seja 8. julija.

Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je ob tem pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. Predlagatelji izredne seje DZ, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav.

V opozicijskih SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami. V SDS so napovedali, da bodo glasovali proti, v NSi pa predloga o priznanju Palestine ne bodo podprli, a mu tudi ne bodo nasprotovali. Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je sicer v DZ potrebna navadna večina poslancev.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska in Norveška ter še štiri karibske države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine