13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

SD promovira ulično nasilje? Njihov digitalni strateg Vuk Čosić je eden od piscev svastik na ministrstvu za kulturo!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Pred dvema tednoma smo poročali o vandalizmu na stavbi ministrstva za kulturo. Posnetki varnostno-nadzornih kamer so razkrili, da je več moških s kapucami zunanji del stavbe porisalo z rumenimi kljukastimi križi, nato pa so se razbežali. Iz zanesljivih informacij smo izvedeli, da je bil eden od mazačev svastik na ministrstvu za kulturo aktivist in digitalni strateg stranke SD Vuk Čosić, ki ga je bilo mogoče večkrat videti na protivladnih protestih. Pri tem bo zanimivo videti, kako komentira vpletenost Čosića predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, ki je sicer obsodila nočni vandalizem na ministrstvo za kulturo.

Posnetek varnostno-nadzornih kamer je razkril, da je skupina moških do ministrstva, ki ga vodi minister Vasko Simoniti, prišla iz Metelkove, s posnetka pa je mogoče razbrati, da so se tja očitno tudi vrnili. Glede na to, da kaže, da je bil med mazači digitalni strateg stranke SD Vuk Čosić, marsikdo pride do sklepa, da očitno stranka SD podpira nasilje, ki se odvija na ulicah Ljubljane!?

Ćosića se v javnosti predstavlja kot genija in starosto na področju digitalnih tehnologij v Sloveniji. A njegovi vzroki se lahko skrivajo tudi drugje. V svojem času je sodeloval kot soustanovitelj ali direktor v podjetjih, ki so si prislužili dobre zneske državnega proračuna. V podjetjih, kjer je sodeloval ali bil tudi solastnik, so iz državnega proračuna dobili najmanj  3 milijone evrov. Ćosić je še eden izmed radikalnih levih aktivistov, ki so v preteklih letih odlično služili na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Še nedavno nastopal na nacionalnem radiu, kjer je udrihal po vladi
Na Valu 202 Čosića tako označujejo kot “digitalnega akterja, spletnega interaktivnega umetnika, pionirja internetne umetnosti, strokovnjaka za komuniciranje, civilnodružbenega aktivista, protestnika in stratega protestov”. Ker je zanj značilno dolgoletno obdobje disidentstva in uporništva, je v nedavnem pogovoru za radio z lahkoto primerjal proteste v letih 2012-2014 in petkovo protestno gibanje, ki smo mu priča. “Veliko podobnosti najdemo, tudi akterji na obeh straneh barikade so podobni, je pa hkrati veliko razlik. Pojavlja se vprašanje, koliko je pri tem emocij in koliko je tu politike, nekega taktičnega delovanja v smeri rezultata, ki se ga potem lahko vidi v parlamentarni politiki. V obeh primerih je ogromno čustev in zelo malo politike. Tema je politična, delovanje pa ni politično,” je zatrdil.

Med drugim je Čosić potarnal, da ker zadnji protesti trajajo že leto in pol, je komunikacija med skupinami naporna. “Ljudje, ki jim občutek revoltiranosti ne da miru, so pripravljeni vložiti veliko energije. To je glavno gorivo. Treba je imeti znanje, veščine, zraven so ljudje iz teatra, organizacije dogodkov, so male skupine, ki vztrajajo pri svojih ciljih, lepota te situacije pa je, da obstaja potreba po skupnem delovanju,” je še med drugim povedal.

Vuk Ćosić je redno sodeloval pri protivladnih protestih proti drugi in tretji Janševi vladi. (Foto: STA)

Na protivladnih protestih smo bili priča že več vulgarnim dejanjem, tudi grožnjam s smrtjo premierju Janezu Janši in njegovim podpornikom, pa v opoziciji niso zmogli izreka obsodbe teh. Ker pa niso reagirale niti pristojne institucije, smo, kjer smo, vandalizmu namreč ni videti ne konca ne kraja. Nedavna mazaška akcija je upravičeno pretresla Slovenijo, saj so se na pročelju ministrstva na kulturo pojavili kljukasti križi. Med drugim je vandalizem obsodila tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon, ki je zapisala: “Obsojam nočni vandalizem nad stavbo ministrstva in vsako izražanje sovraštva in nestrpnosti. Upam, da bodo storilci čim prej razkriti. Ker Slovenija ne sme postati prostor, kjer je dovoljeno vse.” Glede na to, da naj bi bil v mazaštvo vpleten digitalni strateg stranke, pa se zdi, da v SD očitno le ne obsojajo vandalizma v tolikšni meri, kot bi se morda zdelo, sodeč po odzivu predsednice stranke. Na sedež stranke SD smo se iz tega razloga odločili poslati novinarsko vprašanje, da jih povprašamo okrog tega. Ko prejmemo odgovor, ga objavimo naknadno.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine