0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Sberbank pod pritiskom sankcij zapušča evropski trg

Piše: C. R.

Največja ruska banka Sberbank pod pritiskom sankcij, ki jih je Zahod zaradi invazije na Ukrajino sprejel zoper Rusijo, zapušča evropski trg. Kot so sporočili iz banke, njihove evropske podružnice doživljajo “nenormalne odlive sredstev ter grožnje zaposlenim in poslovalnicam”.

“Sberbank se je glede na trenutno okolje odločila, da se umakne z evropskega trga,” so sporočili iz banke. Sberbank namreč skladno z navodili ruske centralne banke ne bo več zagotavljala likvidnosti svojim podružnicam v Evropi, njeno izjavo povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Te podružnice imajo po navedbah Sberbank visoko raven kapitala in kakovostno premoženje, vloge komitentov pa ščitijo nacionalne zakonodaje.

Sberbank se je znašla pod udarom ostrih sankcij EU, katerih cilj je omejiti dostop ruskih bank do kapitalskih trgov. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta v nedeljo sprejela odločitev, da njena evropska podružnica Sberbank Europe zaradi poslabšanja likvidnosti in nezmožnosti pravočasnega plačila svojih obveznosti prekine poslovanje.

Evropski bančni regulatorji so nato v torek sporočili, da bo Sberbank Europe s sedežem v Avstriji v dosedanji obliki likvidirana. Omogočen ji bo “normalen insolvenčni postopek”, za njene hčerinske družbe pa se iščejo ali so se že našle rešitve, nekatere bodo tako prodane lokalnim bankam, kot slovenska podružnica.

Sberbank Europe je sicer poleg Avstrije in Slovenije delovala na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Češkem, Madžarskem in v Nemčiji.

Slovensko banko Sberbank je kupila NLB. Po dveh dneh zaprtja poslovalnic poslovanje Sberbank banke od danes spet poteka popolnoma normalno. S priključitvijo Sberbank k NLB bo NLB medtem znova postala vodilna banka v Sloveniji glede na bilančno vsoto.

Sberbank na Hrvaškem je kupila Hrvatska poštanska banka. Sanirala jo bo hrvaška centralna banka. Srbsko Sberbank je že kupila AIK banka, ki je v torek sklenila pogodbo s srbsko centralno banko. AIK banka, ki je del sistema poslovneža Miodraga Kostića in je v Sloveniji navzoča z lastništvom v Gorenjski banki, na srbskem trgu z nakupom srbske Sberbank povečuje tržni delež in postaja ena največjih bank v državi.

Novega lastnika ima tudi Sberbank BH, ki jo je, kot so za medije sporočili iz Agencije za bančništvo Federacije BiH, prevzela ASA Banka v lasti družine poslovneža Nijaza Hastorja, znanega tudi iz Slovenije. Večinski lastnik bosanske Sberbank banke tako postaja domača družba ASA Finance.

Ponekod pa se rešitve za hčerinske družbe Sberbank Europe še iščejo. Na Češkem, kjer je centralna banka v začetku tedna sprožila postopek za odvzem licence Sberbanki CZ, so zajamčene vloge komitentov do 100.000 evrov, poroča Tass, prav tako so dovoljenje za delovanje Sberbank odvzeli na Madžarskem, kjer prebivalstvu jamčijo enak znesek vlog.

Avstrijske in nemške komitente Sberbank medtem ščiti avstrijska jamstvena shema, ki v Nemčiji sodeluje z nemško jamstveno shemo zasebnih bank. Slednja je namreč tista, ki bi bila v primeru aktivacije sheme odgovorna za poplačilo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine