15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Šarec v intervjuju o slabem zdravstvu, industrijski revoluciji v gospodarstvu, višanju davkov in (ne)zaupanju volivcev: Daljši kot je intervju, več šarcizmov pride na dan

Premier Marjan Šarec te dni kaže, kako izgleda igralec, ki skuša državljane prepričati, da ni igralec, temveč čisto zares pravi premier in ne zgolj samo nekdo, ki igra politika. To je težaško delo, a kakor je pokazal tudi intervju s Siolom – daljši ko je intervju, več improvizacije je v igri. In več ko je improvizacije, več šarcizmov pride na dan.

Šarec je presenetljivo začel intervju prepričljivo. Po pričakovanjih se je specifičnim odgovorom na vprašanja o drugem tiru izogibal in raje preusmerjal pozornost, kako so ga in ga še vedno vsi obravnavajo kot novinca. Trdil je celo, da razume, kako je biti ženska v politiki, saj tudi njega še vedno vsi jemljejo za komika.

Obregnil se je tudi ob dejstvo, da so ljudje nezaupljivi do novih obrazov, in povedal, da je vse to že doživel kot župan Kamnika. Povedal je, da so ankete relativne, volivci pa svojo voljo pokažejo samo na volitvah. “V Kamniku so me že poznali kot takega, zato sem na drugih županskih volitvah kot prvi v zgodovini občine zmagal v prvem krogu,” je povedal Šarec o svojih uspehih na lokalnih volitvah.

LMŠ na lokalnih volitvah brez enega samega izvoljenega župana
Ob tem se v intervjuju niso ustavljali pri naravnost katastrofalnem rezultatu na lokalnih volitvah. Ravno v Kamniku je bil poražen dosedanji podžupan in podpredsednik Šarčeve LMŠ Igor Žavbi. Kot da to ne bi bilo dovolj o volji ljudstva, lahko povemo še, da LMŠ v celi Sloveniji ni dobila niti enega župana. A kot pravi Šarec, “tako je pač v življenju”.

Ravno tako se Šarec ni želel opredeljevati o delu posameznih ministrov in je raje prevalil krivdo na delo manjšinske vlade, ki jo je sam sestavil. “Vidim, da se ministri trudijo, a jih včasih mogoče moti neusklajenost poslanskih skupin. Premalo je discipline in skupnih stališč, vsak včasih zaostri retoriko za vsako najmanjšo stvar.”

Saj ne, da so že vrabci na vejah ob sestavljanju koalicije 5+1 čivkali, da nekaj ne more biti v redu, če se vlada iz prejšnjih treh strank poveča na še tri dodatne in ima ob tem še vedno manj poslancev od prejšnjega mandata.

Prednostne naloge
Kot prednostne naloge vlade je Šarec izpostavil “zdravstvo, gospodarstvo in obrambno-varnostni sistem”, kar je naravnost presenetljivo glede na sprejete odločitve. Tako je Šarec odstavitev Alana Gederja s položaja načelnika Generalštaba Slovenske vojske pospremil s trditvijo, da je bil zamenjan zaradi težav z opremo vojakov. Kar bo vsem, ki spremljajo dogajanje, veliko presenečenje, saj je bil Geder imenovan na položaj potem, ko je zaradi katastrofalnih razmer z vojaško opremo odstopil njegov predhodnik Andrej Osterman.

Ker problemi z zdravstvom ostajajo, Šarec trdi, da “zdravstvo ne more biti domena ene stranke, ampak vseh strank koalicije”. Seveda, saj ne želi biti on tisti, na katerega se bo zaradi neukrepanja zlil ves žolč javnosti.

“Zagotovo bodo nabave v zdravstvu nepregledne, dokler ne bodo na vidnem mestu javno objavljeni vsi podatki o nabavah, za vsako zdravstveno ustanovo posebej.” Ob tem je Šarec napovedal še 100-milijonsko finančno injekcijo v zdravstvo, toliko “denarja potrebujemo, da zdravstveni zavodi ne bodo ustvarjali izgub”.Pa razumi, kdor more.

Obeta se poviševanje davkov
Zanimiva je premierjeva trditev, da se bodo v vladi “posvetili predvsem odpravi različnih administrativnih ovir in zagotavljanju stabilnega okolja” na gospodarskem področju. Ob tem pa želi Šarec zviševati minimalno plačo ter odpravo administrativnih ovir in predolgih postopkov. Ob tem upa, da bo naložb z visoko dodano vrednostjo čim več. Ob izpostavitvi, da se minimalna plača v Sloveniji vedno bolj približuje povprečni plači, pa Šarec pravi: “Uravnotežiti obremenitev dela, ki je pri nas visoka. Davek na dobiček pa je nizek.”

Z drugimi besedami, obeta se povišanje davka na dobiček. Razlog za to pa je ravno 300-milijonski primanjkljaj, ki je nastal v proračunu, potem ko je ravno toliko denarja Šarec obljubil sindikatom. Država časti, financira tako kot vedno zasebni sektor. Kdaj se bo začela davčna reforma, Šarec ni želel odgovoriti, tako kot ne o odpuščanju ljudi, raje ima presenečenja. Je pa zato napovedal, da ne bo zniževanja DDV, ki ga je v času krize takrat “začasno” dvignila Alenka Bratušek. Kako bodo na te spremembe reagirala podjetja, pa bo pokazal čas.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine