21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Šarec se zlagal o Tosami, saj je gospodarsko ministrstvo že 6. marca sporočilo, da je proizvodnja neizvedljiva

V oddaji Tarča sta svoj piskrček pristavila bivši predsednik vlade Marjan Šarec in bivši predsednik Državnega zbora Dejan Židan. “Vemo, da so nekatera podjetja ponudila pomoč, med njimi tudi Tosama. Že 6. marca je bil sestanek na MGRT s Tosamo, kjer so Tosami povedali, da ji ne bodo omogočili zagona proizvodnje, ker teh mask ne bo toliko potrebno oziroma jih bodo dobili iz drugih virov,” je povedal Šarec in se debelo zlagal, saj je posel s Tosamo propadel, še preden se je sploh začel, saj bi zaščitne maske izdelali šele avgusta. Koliko mrtvih bi imeli brez ustrezne zaščitne opreme do takrat, če bi na oblasti še vedno ostala vlada Marjana Šarca?

Oddaja Tarča je šolski primer zgodbe, v celoti zgrajene na manipulacijah. Novinarske nečednosti smo že komentirali, tam sta bila kot gosta tudi predstavnika opozicije, Marjan Šarec in Dejan Židan. Medtem ko je Šarec zavajal o maskah in skladiščih, si je Židan že po dobrem mesecu gretja opozicijskih klopi in umanjkanja privilegijev, ki jih je užival kot predsednik državnega zbora, zaželel nove volitve.

Šarec se zlagal o Tosami, saj je gospodarsko ministrstvo že 6. marca sporočilo, da je proizvodnja neizvedljiva

Propadli premier Šarec je imel veliko za povedati čez nabavo zaščitnih mask aktualne vlade, po njegovem je bil to del načrta koalicije, še preden se je sestavila vlada. Kot prvo je tudi zanikal, da bi njegova vlada poslala slovenske zaloge mask na Kitajsko, temveč je samo pomagala pri transportu. Neverjetno – ni jih poslala ampak je samo pomagala pri transportu. Izjava v stilu Serpentinška, dejanje pa tudi, saj smo pomanjkanje mask kasneje drago plačali – v obliki življenj in višjih cen – novinarski in politični mrhovinarji pa stanje izkoristili za napade na novo vlado, ki je zaščitno opremo v najtežjih okoliščinah tudi dobila.

Nato je želel diskreditirati njegove vlade Zdravka Počivalška, da bi morala vlada pomoč iskati pri domačih podjetjih, kot je Tosama, vendar naj bi jih zavrnili zaradi premajhnega števila izdelanih mask in zaradi tega Tosami niso omogočili proizvodnje. A glej ga zlomka, MGRT je 6. marca na spletnih straneh vlade objavilo obvestilo, da s Tosamo kirurških mask ne bo proizvajalo. Vzrok pa je bil, da bi dobava stroja za izdelavo mask trajala do pet tednov, medtem ko bi material dobili komaj avgusta. To je Šarec tudi vedel, a je računal na slab politični spomin, čeprav gre le za dobra dva meseca staro zgodbo.

Prazna skladišča niso fatamorgana ampak dejstvo

Drugo veliko zavajanje si je Šarec privoščil, ko je govoril o praznih skladiščih. V svoji izjavi na Tarči je povedal, da se želi ustvariti lažen vtis, da so bila vsa skladišča prazna po njegovi krivdi. “Potem imamo informacije, da je blago ves čas prihajalo, da se je carinilo. Imam občutek, da se je hotelo ustvariti še večje pomanjkanje, kot je bilo v resnici,” se je naredil nedolžnega Šarec.

 

Leta 1990 so bila po zaslugi Kučana prazna skladišča orožja, 2020 po zaslugi @sarecmarjan prazna skladišča medicinske opreme. Skladišče Roje, 16. 3. 2020:
– FFP1 7.000
– FFP2 1.000
– FFP3 1.900
– Kirurške 93.500
Po izboljšanem stanju pa tako 1990 kot 2020 napad iste pete kolone.

 
 

Njegovo vlogo je razkril sedanji državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič. V svojem sporočilu je zapisal, da je bilo v skladišču v Rojah 16. marca na zalogi 7.000 FFP1 mask, 1.000 FFP2, 1.900 FFP3 in 93.500 kirurških mask. Spomnimo, da so največje pomanjkanje zaščitne opreme trpeli prav v zdravstvu, ki bi moralo biti pripravljeno na izbruh epidemije, namesto tega pa je zbolelo veliko zdravstvenega osebja, saj se je virus širili tisti zdravstveni delavci, ki so prišli iz zimskih počitnic iz Italije in Avstrije.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine